MCP: Policajci bez naloga tražili od sveštenika da zatvaraju hramove

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja Vijesti da li i po čijem nalogu traže od sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske da zatvore crkve i manastire. Bez odgovora ostalo je i pitanje poslato Nacionalnom koordinacionom tijelu.
25076 pregleda 98 komentar(a)
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Mitropolija crnogorsko-primorska tvrdi da je policija danas obilazila hramove i od sveštenika, bez ikakvog naloga, tražila da ih zatvore.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja Vijesti da li i po čijem nalogu traže od sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske da zatvore crkve i manastire.

Bez odgovora ostalo je i pitanje poslato Nacionalnom koordinacionom tijelu.

"U danu kada je cio hrišćanski svijet zagledan u Jerusalimski hram, gdje je Bog i ove godine poslao Blagodatni oganj kao znak njegovog vidljivog i opipljivog prisustva, crnogorska policija vrši pritisak na sveštenstvo širom Crne Gore da mimo dogovora i važećih propisa i bez pisanog naloga zatvore hramove, iako, i po njihovim riječima nema ni jednog propisa kojeg su vjernici i sveštenstvo prekršili svih ovih dana", kazao je "Vijestima" podgorički paroh Nikola Pejović.

On smatra da je to anticivilizacijski čin, da "nije put jedinstva i solidarnosti na koji nas vlast poziva nego put torture, selektivno pravde i ponovni pokušaj poniženja pravoslavne Crkve i njenih vjernika i to uoči najvećeg i najradosnijeg praznika i najvažnijeg događaja u istoriji čovječanstva".

Podsjetio je i da su već pozvali vjernike da Vaskrs provedu u svojim domovima.

Iz MCP tvrde da je policija, ranije danas, obilazila hramove u Podgorici, Pljevljima, Herceg Novom, Nikšiću...i tražila od sveštenka da ih zatvore.

Ispred Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću interventna jedinica jutros je legitimisala građane, tvrdi sveštenik Slobodan Jokić.

"Bila su samo tri čovjeka u hramu i nekoliko njih ispred, od kojih dio uopšte nije ni namjeravao da uđe u hram, već da prošeta. Pripadnici interventne jedinice su došli i rekli da je prijavljeno da se krši fizička distanca, iako su sve vrijeme tu bila dva inspektora, koji su i potvrdili da nije bilo kršenja i da niko nije ušao u hram tokom bogosluženja. Zatvorili smo hram na oko sat i otvorili ga", kazao je on.

Isto se i prije dva dana dogodilo i u Danilovgradu, gdje je policija od igumanije Manastira Ždrebaonik tražila da crkvu zatvori za vjernike.

“Draga nam u Hristu braćo i sestre, draga naša voljena dječice, sa žaljenjem Vas obavještavamo da će u ove Vaskršnje dane naš i Vaš manastir zbog ljudske slabosti i male vjere biti zatvoren. Daće vaskrsli gospod da ovaj golgotski krst ponesemo i iznesemo i zagrlimo vaskrslog gospoda i jedni druge”, natpis je koji je ekipu “Vijesti” dočekao na manastirskoj kapiji.

ddd
Natpis na manastirskoj kapiji

Monahinje su objasnile da su manastir morale da zatvore nakon opomene policije, koja je dolazila po prijavi komšija - da vjernici preko dana dolaze da se poklone moštima Svetog Arsenija.

No, do kraja posjete natpis je skinut, iako izričiti dan ranije, predstavnici danilovgradske policije došli su juče do manastira kako bi igumaniji i monahinjama objasnili da je u pitanju nesporazum.

Bonus video: