SNP: Odsustvo brige, pažnje i odgovornosti su konstanta u našem ophođenju prema prirodi

O "brizi" koju vlast posvećuje životnoj sredini najbolje govori podatak da u cijeloj državi postoje samo četiri gradska postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i preko 300 divljih deponija, kažu oni
537 pregleda 34 komentar(a)
Logo SNP, Foto: SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP
Logo SNP, Foto: SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP, SNP

Međunarodni dan planete Zemlje svijet, ali i Crna Gora dočekuju u nikad težoj situaciji. Za razliku od prethodnih godina kada je ovaj značajan datum obilježavan masovnim ekološkim akcijama u svijetu i u našoj zemlji, ove godine će sve to izostati jer bi svako okupljanje u doba globalne epidemije koronavirusa predstavljalo preveliki rizik za dalje širenje zaraze, saopšteno je iz SNP-a.

"Nesporna je činjenica da je naša planeta sve manje plava i zelena, te da je svijet suočen sa brzim nestankom i izumiranjem biljnih i životinjskih vrsta. Odsustvo brige, pažnje i odgovornosti su konstanta u našem ophođenju prema prirodi. Zaboravljajući da smo i sami dio prirode, ne razmišljajući zagađujemo vazduh i vodu koji su nam neophodni za život", navodi se u saopštenju.

Oni kažu da je Crna Gora, iako Ustavom definisana kao ekološka država, daleko od zemlje koja svoje postojanje i budućnost temelji na održivom razvoju i očuvanju životne sredine.

"Prošlo je skoro godinu i po dana kako je naša država otvorila poglavlje 27 u procesu pregovora sa EU, a koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene. Tužno je, ali neophodno konstatovati da od tada u ovoj oblasti gotovo ništa nije urađeno", smatraju u ovom političkom subjektu.

O "brizi" koju vlast posvećuje životnoj sredini najbolje govori podatak da u cijeloj državi postoje samo četiri gradska postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i preko 300 divljih deponija, kažu oni.

"Pitanje upravljanja vodama, koje zahtijeva ogromna ulaganja, nije ni počelo da se rješava. Naprotiv, situacija je dodatno pogoršana time što je Vlada odobrila niz projekata izgradnje malih hidroelektrana, koje na našim rijekama žele da grade biznismeni bliski aktuelnoj vlasti", dodaju u saopštenju.

"Naša Pljevlja su decenijama unazad među najzagađenijim gradovima Evrope, ali to ne izaziva zabrinutost kod nadležnih. Devastacija zaštićenih prostora izgradnjom infrastrukture, poput autoputa Bar-Boljare koji je rijeku Taru doveo do neprepoznatljivosti, zahtijeva sistemski odgovor nadležnih organa. Ulcinjska Solana je, zahvaljujući ogromnom pritisku međunarodne zajednice, spašena od sprovođenja "genijalnih" nauma potencijalnih investitora", kaže se u saopštenju.

Oni su podsjetili na bušenje Jadrana zbog eksploatacije nafte i gasa, "koje je nastavljeno iako su postojala ozbiljna upozorenja stručnjaka i javnosti o štetnosti takvog projekta. Barski gimnazijalci nisu uspjeli da sačuvaju decenijama stare čemprese koji su krasili okolinu njihove škole, a na udar vlasti došla je i Sinjajevina, koja je određena za gradnju poligona za potrebe Vojske Crne Gore".

SNP CG smatra da je pandemija korona virusa velika opomena da treba spašavati planetu dok još nije kasno jer je briga za dobrobit planete i za životnu sredinu, zapravo, briga za čovjeka, za zdravlje svih nas i budućih generacija.

"Vrijeme je da nadležni organi počnu da se ponašaju u skladu sa činjenicom da je Crna Gora ekološka država i konačno shvate da je to, zapravo, sjajna šansa da se na svjetskom tržištu Crna Gora pozicionira kao prepoznatljiva, jedinstvena i vrijedna destinacija", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: