USSCG uputila apel Vladi Crne Gore

Kako objašnjavaju, ovu mjeru treba korigovati na način da se poveća subvencija zarada zaposlenih u zatvorenim djelatnostima na 70% prosječne bruto zarade u Crnoj Gori
1074 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot

Unija slobodnih sindikata dostavila je apel Vladi Crne gore i premijeru Dušku Markoviću, ne bi li uvažili njihov stav o predloženim mjerama iz prvog paketa ekonomskih mjera, prije nego se usvoji drugi paket tih mjera.

"Naime, dopisom br.180 od 11.04.2020. godine, uputili smo Vladi naš komentar predloženog, drugog seta ekonomskih mjera za očuvanje likvidnosti privrednih subjekata, a time i radnih mjesta. Tom prilikom ocijenili smo da su predložene mjere sveobuhvatne i podržali Vladu da istraje na programu podrške poslodavcima u cilju očuvanja radnih mjesta, ali i konkretizovali naše ranije predloge, sugerišući određene korekcije i dopune predloženog seta mjera. Na bazi informacija koje smo u prilici da, ovih dana, saznajemo iz medija, može se zaključiti da će Vlada, od predloženog seta mjera, korigovati samo prvu mjeru koja se odnosi na subvencionisanje zarada za zaposlene u zatvorenim djelatnostima, kojima će opredijeliti subvenciju u visini 100% bruto minimalne zarade. Upravo tu mjeru Unija slobodnih sindikata Crne Gore smatra ključnom i ovom prilikom želimo dodatno da obrazložimo naš stav apelujući da ga uvažite prije usvajanja drugog seta mjera", navodi se u saopštenju.

Kako objašnjavaju, ovu mjeru treba korigovati na način da se poveća subvencija zarada zaposlenih u zatvorenim djelatnostima na 70% prosječne bruto zarade u Crnoj Gori.

"Prethodno iz razloga što ova mjera neće postići svoj dvostruki cilj ukoliko ne dođe do predložene korekcije, a koji podrazumijeva da se poslodavci relaksiraju obaveza po osnovu zarada zaposlenima, kako ne bi došlo do gašenja radnih mjesta, te da se omogući zaposlenima da očuvaju egzistenciju svojih porodica u vremenu trajanja zabrane rada", pojašnjavcaju oni.

Kako dodaju, ukoliko subvencija bude u visini 100% bruto minimalne zarade to će podrazumijevati značajnije učešće poslodavaca, jer su oni obavezni da isplate razliku do punog iznosa 70% bruto zarade koja pripada zaposlenom.

"Imajući u vidu da većina privrednih subjekata u zatvorenim djelatnostima (prevashodno preduzetnici, mikro i mala preduzeća) nemaju akumuliranog kapitala već posluju „od danas do sjutra“, saglasićete se da će to za njih i njihov opstanak predstavljati veliki izazov u uslovima kada zbog zatvaranja djelatnosti nijesu bili u mogućnosti ništa da prihoduju", navodi se u saopštenju.

Oni objašnjavaju da zaposleni neće biti u mogućnosti da pokriju sve troškove sa opredijeljenih 222€ subvencije zarade, koji podrazumijevaju ishranu, plaćanje računa za komunalije, plaćanje zakupa stana, otplatu kredita, školarinu, zdravstvenu njegu…

"Pri tom posebno treba imati u vidu da su, zbog ukupne situacije izazvane epidemijom koronavirusa, mnoge porodice dodatno egzistencijalno ugrožene jer su smanjeni njihovi prihodi usled smanjenja zarada, otpuštanja sa posla zaposlenih na određeno vrijeme i onih koji su bili u faktičkom radnom odnosu, nemogućnosti obavljanja dodatnih poslova zbog zabrane kretanja i dr.", navodi se u saoppštenju.

"Sve prethodno rečeno podjednako se odnosi i na subvenciju zarada zaposlenima koji su upućeni u samoizolaciju ili karantin i zaposlenima koji su koristili plaćeno odsustvo kao roditelji djeteta koje nije starije od 11 godina, koju takođe treba korigovati na način da Fond za zadravstveno osiguranje (moguće i centri za socijalno staranje u slučaju plaćenog odsustva jednog od roditelja) refundira poslodavcima iznos naknade zarade, koja se isplaćuje prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju za zaposlene koji se nalaze na privremenoj spriječenosti za rad uslovljenom karantinskom bolešću (100% prosjeka osnovne zarade koju je zaposleni ostvario u prethodnih 12 mjeseci koji su prethodili mjesecu u kome je nastupila privremena spriječenost za rad)", navodi se u saopštenju.

Oni objašnjavaju da bi ova mjera bi u najvećem dijelu postigla svoj cilj ukoliko bi uvažili predloženu korekciju tako da se zaposlenima u zatvorenim djelatnostima subvencionira zarada u visini 70% bruto prosječne zarade u Crnoj Gori (cca 360€), s tim što treba razlikovati privredne subjekte koji su u prethodnoj godini poslovali sa određenom dobiti, a čiji zaposleni bi dobili subvenciju u visini 100% minimalne zarade u očekivanju da će imati dovoljno sredstava da zaposlenima isplate razliku do punog iznosa pripadajuće zarade.

"Želimo da naglasimo da, prema našem proračunu, obje navedene korekcije zahtijevaju izdvajanje do najviše cca. 12.000.000 eura, što smatramo prihvatljivim i za Budžet održivim izdatkom, imajući u vidu da na taj način ova mjera skoro potpuno postiže ciljani efekat. Naravno, ovdje treba imati u vidu i koliko – toliko očuvanje kupovne moći zaposlenih, što će biti od značaja za ekonomski obrt u vrijeme i nakon prestanka epidemije", saopšteno je iz USSCG.

"Ovom prilikom nećemo dodatno komentarisati naše ostale predloge za korekciju ili dopunu predloženog seta mjera, s tim što očekujemo da ćete im, prilikom usvajanja, pokloniti dužnu pažnju, a posebno predloženoj mjeri koja se odnosi na zaposlene po ugovoru na određeno vrijeme kojima je prestao radni odnos od trenutka uvođenja mjere zatvaranja određenih djelatnosti", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: