Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo pet osoba, a 316 je inficirano
5012 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.04.2020. 22:21h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo pet osoba, a 316 je inficirano.

"Trenutna situacija zahtijeva oprez"
Analizirano 295 uzoraka
Broj inficiranih od početka dešavanja ostaje isti - 316 Od jutrošnjeg "presjeka" stanja pa do 16:30 laboratorije Instituta završile su analizu 295 uzoraka među kojima nije bilo novo otkrivenih koronavirusom. Broj inficiranih od početka dešavanja ostaje isti - 316.
Vijesti.me | Sourcefabric
Vojska i Crveni krst Crne Gore (CKCG) zajedno pomažu najugroženije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
U saopštenju se dodaje da se Crveni krst osjeća sigurnije kada su pripadnici Vojske s njima na terenu, jer su dobro obučeni i pouzdani, kazala je sekretarka barskog CKCG Zorica Crnčević povodom zajedničke akcije dodjele humanitarne pomoći najugroženijim mještanima Ostrosa.
Ona je naglasila da VCG pomaže Crveni krst kada je potrebno dostaviti hranu, brašno, sredstva za higijenu ili druge potrepštine u nepristupačnim područjima.
„Nijesu nam na raspolaganju samo vojna vozila, već i ljudi koji su vrlo obučeni i pouzdani, odrade posao kako treba“, poručila je Crnčević.
Kako je istakla, od 16.marta, kada je zvanično proglašena epidemija u našoj zemlji, barski CKCG je podijelio preko 2.000 paketa hrane i sredstava za higijenu, kao i 20 tona brašna.
Komandant Patrolnog broda 34 kapetan korvete Aleksandar Stepanović naglasio je da je Mornarica VCG, kao i uvijek, pokazala spremnost da pruži pomoć stanovništvu.
On je kazao da je za zadatke u kojima je pomoć potrebno dostaviti vodenim putem posebno pogodan gumeni gliser „Advance Ocean Blue RIB 650”, čije su sposobnosti danas pripadnici Mornarice demonstrirali u luci Bar, simulirajući spašavanje povrijeđenog.
Saopšteno iz Vrhovnog suda
"U prostorijama suda, potrebno je održavati fizičku distancu od najmanje dva metra između lica, te nastaviti sa sprovođenjem higijenskih i sigurnosnih mjera (održavanje lične higijene i radnih prostorija, kao i upotreba zaštitnih maski i rukavica)", saopšteno je. Vrhovni sud saopštio je da od 25. maja sudovi nastavljaju sa redovnim radom.
Vijesti.me | Sourcefabric
Uz strogo poštovanje mjera NKT-a
"Ovakvu odluku donijeli smo zbog saglasnosti NKT za ublažavanje pojedinih privremenih mjera uvedenih radi zaštite zdravlja i života građana. To podrazumjeva da pristup parkovima ima lokalno stanovništvo do ukidanja međugradskog saobraćaja", saopštio je direktor JPNPCG Elvir Klica Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je odlučilo da, uz strogo poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, dozvoli posjetiocima ulaz u NP.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: