UCG: Besplatan master preko prijemnog istpita

Novi Pravilnik za upis na master studije Univerziteta Crne Gore primjenjivaće se od 2020/2021. studijske godine
2253 pregleda 3 komentar(a)
Bodovaće se uspjeh i rezultat sa prijemnog: Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović
Bodovaće se uspjeh i rezultat sa prijemnog: Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović

Visokoškolci koji studijske 2020/2021. budu upisivali master studije polagaće prijemni ispit. Rezultati te provjere znanja i oni ostvareni tokom prethodnog nivoa studija, obezbijediće im da država finansira indeks na master studijama.

To, između ostalog, predviđa novi Pravilnik o bližim uslovima, kriterijumima i postupku upisa u prvu godinu master studija Univerziteta Crne Gore.

“Upis studenata u prvu godinu master studija vrši se na osnovu javnog konkursa Univerziteta, u skladu sa licencom. Konkurs se objavljuje u dnevnom listu koji izlazi u Crnoj Gori i na internet stranici Univerziteta. U konkursu se oglašava broj mjesta koja se finansiraju iz budžeta. Upisni rok organizuje se, po pravilu, u drugoj polovini mjeseca septembra”, nova su pravila UCG.

Tokom reforme visokog obrazovanja 2017, predviđene su besplatne osnovne studije. Tada je usvojeno i rješenje da država finansira i određeni broj studenata na master studijama, ali najboljih. Zbog toga je za besplatan indeks na master studijama neophodan visok prosjek na osnovnim, ali i dobar rezultat na prijemnom ispitu.

“Pravo prijave na konkurs za upis na master studije imaju kandidati sa završenim osnovnim studijama, obima najmanje 180 ECTS kredita, iz odgovarajuće oblasti nauka ili umjetnosti. Pravo upisa na inetrdisciplinarne master studije imaju kandidati koji su ispunili uslove na jednom od osnovnih studijskih programa koji

su uključeni u realizaciju inerdisciplinarnih studija. Upis se vrši na konkurentskoj osnovi, u skladu sa rezultatima postignutim na osnovnim studijama obima najmanje 180 ECTS kredita i prijemnom ispitu, nakon sprovedenog postupka rangiranja, u skladu sa ovim pravilnikom”, stoji u Pravilniku UCG.

Naglašeno je da studenti koji su završili primijenjene osnovne studije imaju pravo upisa na primijenjene master studije.

“Studenti koji su završili akademske osnovne studije imaju pravo upisa na akademske master studije... Bodovanje kandidata vrši se sabiranjem broja bodova opšteg uspjeha i uspjeha na prijemnom ispitu na sljedeći način: opšti uspjeh do 50 bodova (indeks uspješnosti se pomnoži sa pet) i uspjeh na prijemnom ispitu do 50 bodova”, pojašnjeno je u Pravilniku.

Bonus video: