U toku prijave "i2Space" za razvoj rješenja samozapošljivosti

Izazov za one koji traže odgovor na korona krizu
624 pregleda 0 komentar(a)
Šta poslije korona krize, Foto: Shutterstock
Šta poslije korona krize, Foto: Shutterstock

Asocijacija za demokratski prosperitet ZID objavila je poziv za “i2space” izazov, takmičenje za timove koji razvijaju rješenja od koristi za zajednicu, ali i rješenja koja će im omogućiti nezavisnost i samozapošljivost i nakon krize koja je uzrokovana novim koronavirusom.

Pravo učešća imaju timovi od tri i više članova. Iako u pozivu navode da je upućen mladima, iz organizacije kažu da ograničenje kad su u pitanju godine zapravo nije presudno.

“Poziv je prije svega namijenjen mladim ljudima, ali ukoliko neki od prijavljenih timova bude šaren u svom sastavu po principu godina to aposlutno neće biti otežavajuća okolnost. Štaviše može biti i prednost, jer upravo različita iskustva unutar tima donijeće jedan novi kvalitet samim idejama”, kazao je “Vijestima” Božina Stešević.

Stešević dodaje i da ideje ne moraju biti vezane za korona krizu, “osim uzimanja u obzir konteksta u kojem se mogu sprovoditi, koji može biti definisan posljedicama korona krize”.

Dodaje i da je fokus izazova razvoj biznis rješenja koja će odgovoriti na neki izazov ili potrebu koju timovi prepoznaju, razvoj rješenja koje će biti inovativno, okrenuto resursima Crne Gore. Dodatno, kaže on, važno je da je rješenje moguće realizovati u lokalnom kontekstu.

Na vebsajtu ADP Zid navodi se da je jedan od uslova za učešće u takmičenju i da članovi tima nisu iste profesije. Stešević objašnjava da je ideja da timovi budu multidisciplinarni, da imaju potencijal da kroz različite profile članova stvore novu vrijednost, ali kaže i da ne moraju svi članovi biti iz različitih profesija, već da je dovoljno da makar jedan član tima bude iz druge profesije, zanimanja, drugog smjera na fakultetu...

U pozivu za učešće, navodi se i da rješenje koje razvijaju prijavljeni timovi, pored ostalog, mora da bude u skladu sa resursima i znanjem kojima raspolažu učesnici, da bude ekonomična i ne zahtijeva visoka početna sredstva za realizaciju, da ima mogućnost tranformacije, da sredstva za biznis rješenja moraju biti dostupna u datoj sredini, nezavisno od uvoza za obrtna sredstva i da pruža benefite za širu zajednicu...

Iz ADP Zid objašnjavaju da rješenja mogu biti iz oblasti digitala, ali i proizvodnje, usluga, kreativnih industrija, turizma...

Timovi će na raspolaganju imati i podršku mentora. Mentori su, kaže Stešević, članovi regionalnog tima mentora iz različitih oblasti - kodiranje, design thinking, NVO praktičari, Startap preduzetnici...

“Mentorska podrška nije vezana samo za period u toku trajanja izazova, već podrazumijeva i proces, gdje će pet najboljih timova u okviru programa ‘i2Spacea’, moći da rade na unapređenju i razvoju svojih ideja”, kazao je Stešević.

Pored metonske podrške, pet najboljih timova dobiće podršku ukupne vrijednosti 2.500 eura - četiri dana boot kampa, mogućnost da šest mjeseci koriste prostor i opremu u “i2 Space” inkubatoru, pomoć u dobijanju sredsatva kod donatora ili fondova, kao i 300 eura džeparca.

Prvorangirano rješenje, osim te vrste podrške, dobiće i 2.500 eura za investiranje u ideju.

Iz ADP Zid su kazali da će “i2 Space” društveno-inovativni prostor biti uspostavljen u Podgorici.

“i2 Space” se uspostavlja u okviru projekta “Samozapošljavanje i društveno preduzetništvo za mlade”, koji je podržan u okviru prekograničnog programa Crna Gora – Kosovo 2014-2020, a finansira ga Evropska unija.

Prijave za “i2 Space Challenge Days” otvorene su do 18. maja u 17.00 sati, a prijavni formular objavljen je na internet stranici zid.org.me.D. K.

2,5 hiljade eura za investiranje u ideju dobiće prvorangirani tim “i2Space” izazova. 2.500 eura je i vrijednost paketa podrške koji će dobiti prvorangirani i još četiri tima.

Bonus video: