Kolašinski ugostitelji: Drugi mogu da renoviraju, a nama zabranjeno

Kolašinski ugostitelji tvrde da im nije dozvoljeno ni da uđu u lokale, kako bi provjerili, na primjer, stanje zaliha hrane. U drugim gradovima renoviranje je dozvoljeno
6255 pregleda 2 komentar(a)
Započeli radove, pa prekinuti, Foto: Dragana Šćepanović
Započeli radove, pa prekinuti, Foto: Dragana Šćepanović

Predstavnici kolašinskog Udruženja ugostitelja, čije je formiranje u toku, tvrde da su dikriminisanu u odnosu na kolege iz drugih gradova, jer im je zabranjeno da vrijeme obustave obavljanja ugostiteljske djelatnosti iskoriste za renoviranje svojih lokala. Tvrde da u mnogim gradovima vlasnici kafića i restorana ove dane koriste za radove u tim prostorima, kako bi se što bolje pripremili za predstojeću sezonu.

“Nije nam dozvoljeno bukvalno ni da uđemo u lokale, kako bismo provjerili, na primjer, stanje zaliha hrane. Ulazak u restoran na pet ili 10 minuta je dozvoljen samo formalno odgovornom licu, dok recimo suvalasnici ne mogu da uđu. Ovo je vrijeme kada bi trebalo da se što bolje pripremimo za period kada će biti dozvoljena ugostiteljska djelatnost, jer trpimo gubitke. Bar po 10 dana je potrebno mnogima od nas za tu vrstu priprema”, kazao je jedan od vlasnika restorana.

Prema njegovim riječima, renoviranja i adaptacija prostora u ugostiteljskim objektima je dozvoljena u Podgorici, Bijelom Polju, Beranama… Ugostitelji kažu i da bi se prilikom izvođenja radova pridržavali propisanih mjera, te da bi to nadležni mogli da iskontrolišu.

Oni tvrde da je to jedinstven stav kolašinskih ugostitelja i da su se više puta obraćali nadležnim službama i Opštinskom timu za zaštitu i spasavanje, kao i Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT). Nijesu dobili objašnjenje.

Napominju i da bi krečenje i generalno čišćenje kafića i restorana bila i svojevrsna dezinfekcija prostora.

“Nije jasno zbog čega smo diskriminisani u odnosu na ostale. Zbog čega se mjere različito tumače od opštine do opštine. Kada je donesena mjera o zabrani ugostiteljske djelatnosti, mnogi od nas su započeli radove, kao što su zamjena podnih podloga, servis klima uređaja, zamjena pločica… Policija je odjednom odlučila da to prekine. Od tada ne smijemo ući u lokale”, tvrde ugostitelji.

Iz kolašinske Komunalne policije su potvrdili da su primili više zahtjeva te vrste od ugostitelja, ali da je posao te službe da provjerava da li se obavlja ugostiteljska djelatnost.

U Opštinskom timu za zaštitu i spasavanje kažu da su poslali zahtjev NKT i tražili razjašnjenje mjera koje se odnose na tu oblast. Očekuju da uskoro dobiju odgovor, to jest da NKT saopšti da li je dozvoljeno da ugostitelji izvode radove u svojim lokalima.

Bonus video: