Maske obavezne, frizeri i teretane od 4. maja

Predsjednik NKT Milutin Simović najavio tri faze ublažavanja mjera, koje zavise od epidemiološke situacije. Posljednja bi, 1. juna, trebalo da omogući međugradski prevoz
24853 pregleda 16 komentar(a)
Premijer Marković na jučerašnjoj sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela, Foto: Saša Matić
Premijer Marković na jučerašnjoj sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela, Foto: Saša Matić

Ukoliko sljedeće nedjelje dobije zeleno svjetlo od Instituta za javno zdravlje (IJZ), 4. maja počeće druga faza ublažavanja mjera koja uključuje otvaranje frizeraja i teretana u svim gradovima, ali i uspostavljanje taksi i gradskog prevoza u opštinama u kojima nema registrovanih slučajeva koronavirusa.

U cilju priprema za ublažavanje mjera, direktor IJZ Boban Mugoša kazao je da će vjerovatno od sjutra biti preporučeno obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima.

“Insistiraćemo na preporukama. Nismo htjeli da idemo sa naredbom da svi moraju nositi maske”, pojasnio je Mugoša na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Broj slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori je juče porastao na 320, nakon što je COVID-19 potvrđen kod jedne osobe iz Podgorice za koju se ispituje izvor inficiranja.

Na konferenciji je saopšteno da su se u međuvremenu 153 osobe oporavile, od čega je gotovo polovina iz glavnog grada - 62.

Ostali su iz Tuzi (30), Nikšića (16), Bara (11), Andrijevice (7) i Ulcinja (7), Bijelog Polja (6), Budve (4), Herceg Novog (4), Danilovgrada (3) i Tivta (3).

Direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković kazao je da se 20 pacijenata liječi trenutno u bolničkim uslovima, od kojih su dva na intenzivnoj njezi, prikačena na respiratore i u teškom stanju. Još osmoro je u KCCG, četiri u barskoj, a troje u nikšičkoj bolnici.

“U Opštoj bolnici Berane više nema pacijenata, otpušteni su... Nemamo više djece hospitalizovane u bolnicama”.

Kada je riječ o smrtnim slučajevima, Eraković je rekao da Crna Gora primjenjuje metodologiju koja se razlikuje od pojedinih susjednih zemalja. Pojasnio je da registruju svakog preminulog pacijenta, bez obzira da li je virus neposredni uzrok smrti.

“Po toj (drugačijoj) metodologiji, Crna Gora bi imala značajno manji broj umrlih, samo jednog. Mi smo prijavili šest pacijenata”.

Iz KCCG je juče saopšteno i da su njihov Call centar, broj 1622, u prva tri dana rada pozvala 543 pacijenta koji su razgovarali sa specijalistima, a najveće interesovanje bilo je za oblasti kardiologije, endokrinologije i reumatologije.

Lokale, tržne centre i plaže otvaraju od 18. maja

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Milutin Simović predstavio je na konferenciji drugu, treću i četvrtu fazu koje su planirane za 4, odnosno 18. maj i 1. jun.

U slučaju da epidemiološka situacija i dalje bude pod kontrolom, NKT će za 4. maj dati saglasnost za otvaranje prodavnica (tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija…), omogućavanje odlaska do vikendica u drugim opštinama. U gradovima u kojim nema registrovanih slučajeva, biće dozvoljen taksi i lokalni javni gradski prevoz.

Koronavirus do sada nije registrovan u Kotoru, Cetinju, Žabljaku, Šavniku, Plužinama, Pljevljima, Mojkovcu, Kolašinu, Beranama, Petnjici i Rožaju.

Ukoliko ova faza bude uspješno savladana, treća faza počeće 18. maja i obuhvatiće otvaranje restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara.

Bude li i ona uspješna, 1. juna krenuća četvrta faza - uspostavljanje drumskog, željezničkog i plovnog gradskog i međugradskog saobraćaja.

“Postizanje postavljenih ciljeva i ublažavanje mjera zavisiće od rezultata cijelog društva. U ispunjavanju, kako to u ovom trenutku svi zajedno vidimo, šest je ključnih kriterijuma”, kazao je Simović.

To su da širenje infekcije bude pod kontrolom, zatim dalje značajno testiranje, praćenje izolacije i kontakata, dalja posebna pažnja i briga o zdravstvenim ustanovama i domovima za stare i drugim ranjivim kategorijma, uspostavljanje jasno propisanih preventivnih mjera na svakom radnom mjestu, maksimalno smanjivanje rizika od unosa virusa iz drugih država i puno uključivanje i angažovanje građana.

Simović je posebno istakao posljednja dva kriterijuma, a upozorio je na “zabrinjavajuće neodgovoran odnos, ne građana, nego onih koji pružaju usluge građanima”.

“Zbog toga je već dat nalog nadležnim inspekcijama za ažurnije i efikasnije postupanje. Ovakvo postupanje ugrožava naše planove za popuštanje mjera i oživljavanje ekonomije, i to svakako nećemo dozvoliti”.

Poručio je da poštovanje mjera vodi do njihovog ublažavanja ili ukidanja, ali da će se u suprotnom mjere morati produžavati i pooštravati.

Mugoša je pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera, pogotovo onih koji se tiču fizičke distance i higijene, navodeći da “to što je trenutno u našoj kući bolje no u drugima, ne mora da znači da će tako ostati”.

“Ovaj virus je takav da je dovoljno samo malo previda da opet imamo probleme. Probleme ćemo onda morati da rješavamo vraćajući se unazad, ali ne više korak unazad nego dva koraka unazad i trebaće nam duplo više vremena da izađemo iz ovoga. Treba da mislimo na sjutra”.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je juče da ideja o davanju takozvanih “imunitetskih pasoša” nije dobra jer trenutno nema dokaza da su ljudi koji su se oporavili od COVID-19 i imaju antitijela i zaštićeni od nove infekcije.

Sa Kosova evakuisan službenik, prevezli i zaražene Hrvate

Vojska Crne Gore evakuisala je juče jednog službenika Ministarstva odbrane koji je bio stancioniran u misiji KFOR na Kosovu, a pozitvan na COVID-19. Evakuisana su i tri zaražena pripadnika oružanih snaga Hrvatske.

“Oni su dobrog i stabilnog zdravstvenog stanja, a liječenje će nastaviti u svojim državama”, pojašnjeno je iz resora odbrane.

Hrvatski državljani su prevezeni helikopterom VCG do Splita.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević i načelnik Generalštaba Robert Hranj izrazili su sinoć iskrenu zahvalnost crnogorskim kolegama Predragu Boškoviću i Dragutinu Dakiću, kao i svim vojnicima koji su učestvovali u jučerašnjoj misiji.

vojska
Detalj sa evakuacije službenika MO i trojice hrvatskih vojnika sa Kosova(Foto: Ministarstvo odbrane)

Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je juče da je izvjesno da se matruski ispiti neće polagati elektronskim putem.

“Maturski i stručni ispiti, te eksterna polumaturska testiranja, se planiraju uz poštovanje svih epidemioloških mjera i onda kada se za to steknu uslovi, a sve u konsultaciji i dogovoru sa IJZ. Upisi u srednje škole i fakultete će biti organizovani po završetku pomenutih ispita”, kazao je on, ponovivši da školska godina treba da se završi bez vraćanja učenika u klupe.

Dodao je da će brzo izaći sa detaljima u vezi sa time kako će biti organizovana testiranja, uključujući to da li će sadržati manje pitanja, ili možda lakša, iz četvrtog tromjesečja.

Iz Crvenog krsta saopšteno je da su do juče pomogli 18.247 porodica i pojedinaca.

“Od toga su podijeljeni paketi za njih 12.960, obavljena nabavka za 2.401 osobu kojoj je preporučeno da ne napušta svoj dom, i pružena psiho-socijalna podrška za 2.886 osoba”.

Dodaje se da su CKCG-u u posljednjih nedjelju dana zaposleni u Voli Motorsu prikupili sredstva za 50 paketa sa osnovnim životnim namirnicama, Rotaract klub Podgorica hranu i higijenske artikle za bebe, mljekara Srna tonu mlijeka, Mercator 10 tona prehrambenih artikala, a kompanije Henkel i Expo Commerce su preko NKT-a donirale higijenske artikle u vrijednosti od 6.500 eura.

Kompanija “Home systems” je donirala Opštoj bolnici u Pljevljima medicinsku opremu u iznosu od 10.000 eura.

Vukčević: Pokušavaju da iskoriste situaciju i dobiju povoljne kredite

Direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević kazao je juče da su do petka primili 720 zahtjeva, od kojih je odobreno 118 kredita za likvidnost, a 138 zahtjeva je u proceduri.

“Što govori da je uložen zaista veliki napor da se izađe u susret što većem broju preduzetnika”.

Iznosi odobrenih kredita kreću se od 1.200 do 1,2 miliona eura.

Kamatna stopa u najvećem dijelu je 1,5 odsto, ali ima i onih kreditnih zahtjeva gdje se kreće oko 2,5 odsto. Veće kamatne stope, pojašnjava Vukčević, su za preduzetnike koji nisu stekli uslove da kroz ovu kreditnu liniju riješe probleme nelikvidnosti, pa je njima omogućeno da kroz postojeće kreditne linije IRF-a dođu do potrebnih sredstava.

“Tu je prije svega riječ o preduzećima koja nisu mogla da obezbijede potreban kolateral”, pojasnio je on.

Istakao je da ovo nije “kreditna linija koja je namijenjena za rješavanje problema iz prošlosti”.

“Ovo nije kreditna linija za ona preduzeća koja neredovno isplaćuju plate svojim zaposlenim, kao ni za one koji žele da uzmu kredite po 1,5 odsto kako bi vratili kredite kod banaka koje su uzeli po znatno većim kamatnim stopama... Imamo i ovih drugih koji pokušavaju da iskoriste ovu situaciju i da dobiju nešto što im ne pripada”.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović prethodno je pozvao direktora IRF-a da bez odlaganja učini javno dostupnim informacije o tome ko su podnosioci zahtjeva sa datumom podnošenja i traženim iznosima, i kome su, kada i u kom iznosu odobrena sredstva.

On je optužio Vukčevića da po nalogu premijera Duška Markovića dijeli sredstva po političkoj osnovi.

Podnesena 41 krivična prijava zbog kršenja samoizolacije

Od početka primjene privremenih mjera o sprečavanju širenja koronavirusa 41 osoba nije poštovala mjeru kućne samoizolacije.

To su juče saopštili iz Uprave policije (UP), naglašavajući da su podnijeli krivične prijave protiv njih. Mjera kućne samoizolacije najviše je kršena u Podgorici, odakle je 19 osoba procesuirano i smješteno u karantin. Pet osoba zbog istog krivičnog djela procesuirano je u Budvi, po četiri u Nikšiću i Tivtu, troje u Herceg Novom, a po dvoje u Pljevljima i Plavu. Po jedna osoba prekršila je tu mjeru u Ulcinju, Mojkovcu i Kolašinu.

Iz UP su kazali da su zbog krivičnog djela - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, u petak podnijeli krivične prijave protiv 25 osoba. U Podgorici 15, Ulcinju sedam i Nikšiću tri.

Istog dana podgorička policija procesuirala je dvije osobe koje su prekršile mjeru samoizolacije.

Bonus video: