MORT da uvede obavezu nadzora radova u objektima za djecu

Roditelj je tražio hitno zaustavljanje radova, temeljno mehaničko uklanjanje izvedenih slojeva. Muk je u tekstu naveo i da je u vrijeme korišćenja svlačionica, miris boje bio gotovo nepodnošljiv, a pojedina djeca su imala zdravstvene smetnje, mučnine, bol u stomaku, vrtoglavice
434 pregleda 0 komentar(a)
OŠ “Štampar Makarije” (Arhiva) -, Foto: Zoran Đurić
OŠ “Štampar Makarije” (Arhiva) -, Foto: Zoran Đurić

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je resoru prosvjete da prilikom izvođenja radova u obrazovnim ustanovama obezbijedi stručni nadzor nad radovima, a Ministarstvu održivog razvoja i turizma da razmotri izmjene i dopune zakona u dijelu koji se odnosi na uvođenje obaveze stručnog nadzora pri izvođenju radova na objektima u kojima borave djeca.

To se, pored ostalog, navodi u mišljenju koje je zaštitnik dao nakon postupka kojeg je pokrenuo po sopstvenoj inicijativi, a nakon što su “Vijesti” krajem novembra prošle godine objavile autorski tekst Steva Muka “Otrovna boja za djecu”.

U tekstu se navodi da je Ministarstvo sporta i mladih, kao investitor, 1. 08. 2019. ugovorilo adaptaciju sportske sale i sanitarnih čvorova u Osnovnoj školi “Štampar Makarije” u Podgorici, da je izabran izvođač - firma “ART gradnja” iz Bara, da je roditelj učenika škole, inženjer - stručan za nadzor radova, tokom izvođenja radova posumnjao da izvođač ne koristi dozvoljenu boju za premazivanja zidova svlačionica fiskulturne sale i 1. 10. 2019. obavijestio nadležna ministarstva i školu da je upotreba materijala korišćenih za adaptaciju zidova - emajl lak i uljana boja za drvo, neusklađena sa važećim propisima o zabrani i ograničenju korišćenja, stavljanja u promet i proizvodnji hemikalija koje predstavljaju neprihvatljiv rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Roditelj je tražio hitno zaustavljanje radova, temeljno mehaničko uklanjanje izvedenih slojeva. Muk je u tekstu naveo i da je u vrijeme korišćenja svlačionica, miris boje bio gotovo nepodnošljiv, a pojedina djeca su imala zdravstvene smetnje, mučnine, bol u stomaku, vrtoglavice...

Zaštitniku je nakon pokretanja procedure, dostavljena dokumentacija i iz OŠ “Štampar Makarije”, Ministarstva sporta, ali i zdravstveno sanitarne inspekcije, koja je vršila inspekcijski nadzor. Inspekcija je tokom jednog od nazdora, pored ostalog, utvrdila da su proizvodi koji su korišćeni “nenamjenski upotrijebljeni”... Inspekcija je Sudu za prekršaje u Podgorici uputila zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv “Art gradnje” i izvršnog direktora Alije Muhovića zbog toga što su premazi za zidove upotrijebljeni suprotno propisima. Zaštitnik smatra da je zbog učinjenih propusta, postojala i objektivna odgovornost obrazovne ustanove u kojoj su radovi izvođeni.

Utvrđeno je i da tokom adaptacije fiskulturne sale i svlačionica nije vršen stručni nadzora, a zaštitnik smatra da svaka adaptacija u javnim ustanovama u kojima borave djeca, zahtijeva određenu vrstu stručnog nadzora i da ustanova mora biti aktivni učesnik. Mišljenje zaštitnika potpisuje zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković.

Bonus video: