Pljevlja: Golubovići prihodovali skoro 35.000 eura

Čelnici Opštine Pljevlja iz vladajućih stranaka imaju znatno više prihoda od kolega iz opozicije
4521 pregleda 3 komentar(a)
Igor Golubović, Foto: Rudnik uglja
Igor Golubović, Foto: Rudnik uglja

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović i njegova supruga Sanja - tužiteljka u Osnovnom sudu u Pljevljima, prošle godine su prihodovali skoro 35 hiljada eura.

To pokazuju podaci iz Izvještaja o prihodima i imovini koje su supružnici dostavili Agenciji za sprečavanje konflikta interesa.

Golubović je za predsjednika Opštine izabran 14. juna prošle godine, nakon što je nepun mjesec prije toga Mirko Đačić podnio ostavku. Na mjesto predsjednika Opštine došao je iz Rudnika uglja, gdje je bio direktor Sektora za strateško upravljanje i poslovnu transformaciju.

Golubović je prijavio Agenciji da mjesečno kao predsjednik Opštine prima platu od 1.214 eura, skoro 800 eura manje nego što je zarađivao u Rudniku uglja. Golubović je za septembar, oktobar i novembar prošle godine za konsultanske usluge od Rudnika uglja primio po 600 eura. Njegova supruga lani je zarađivala između 1.182 i 1.264 eura, koliko je najviše primila u junu. Prvi čovjek grada vlasnik je stana od 76 metara kvadratnih koji je dobio u nasljedstvo, a posjeduje i vikendicu nadomak Pljevalja od 111 kvadrata. Ima i skoro četiri hiljade metara kavadratnih zemljišta

Na kraju prošle godine, Golubovići su po osnovu sedam kredita dugovali oko 36.000 eura. Gradonačelnik je vlasnik “tojote korola”, stare manje od dvije godine i skutera “piaggio beverly 500”. Golubovićeva supruga takođe vozi “tojotu korolu”, staru 13 godina. Gradonačelnik ima i pištolj “FN Browuning” iz 1935. Nije dao saglasnost Agenciji za pristup bankovnim računima.

Nekoliko stotina eura manje od Golubovića, prošle godine su prihodovali predsjednik Opštinskog odbora DPS-a u Pljevjima Vlade Milinković i njegova supruga Dobrila.

Milinković je kao član Odbora direktora Rudnika uglja mjesečno zarađivao 1.370 eura, a od Poreske uprave, gdje je dugo godina bio direktor, primao je prvih šest mjeseci po 466 eura. U avgustu je od Poreske uprave prihodovao 1.751 euro a četiri posljednja mjeseca prošle godine po 369 eura. Kao predsjednik Opštinskog odbora, od DPS-a je mjesečno dobijao 290 eura.

Njegova supruga ima mjesečnu zaradu od 595 eura. U kartonu nije navedeno gdje je zaposlena. Milinkovićeva kćerka, koja je član njegovog domaćinstva, mjesečno zarađuje 450 eura kao profesor u školi. Milinković posjeduje stan od 57 metara kvadratnih, a banci duguje 25.000 eura po osnovu hipotekarnog kredita.

I predsjednica Opštinskog odbora Socijaldemokrata u Pljevljima Nataša Marković i njen suprug Goran Čavić, koji radi kao komandir službe zaštite Opštine Pljevlja, prošle godine su zaradili više od 30.000 eura. Markovićeva je kao član Odbora direktora Rudnika uglja prošle godine primala mjesečno 1.428 eura. Za decembar prošle godine, naknada je iznosila je 750 eura, jer se Markovićeva zaposlila po ugovoru o djelu u Termoelektrani. Tog mjeseca od Termoelektrane, kako stoji u njenom imovinskom kartonu primila je 850 eura. Markovićeva je u oktobru i novembru prošle godine primila po 300 eura kao trener Amaterskog odbojkaškog kluba Rudar. Njen suprug prijavio je mjesečnu zaradu od 1.050 eura a prijavio je i sto eura koje je dobio kao nagradu za učestvovanje u spasavanju. Po osnovu kredita na kraju prošle godine banci je dugovao 20.000 eura.

Marković na tekućem računu ima 13.360 eura, a njen suprug dvije hiljade.

Predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić i njegova supruga prošle godine skoro duplo manje su prihodovali od Golubovića - 19.300 eura. Sokić je kao predsjednik SO prošle godine mjesečno zarađivao 1.064 eura, a primao je i mjesečno odborničku naknadu u iznosu od 150 eura. Njegova supruga koja je zaposlena u DOO Čistoća mjesečno zarađuje 310 eura. Sokić vozi “reno megan” star 14 godina, a on i supruga kreditno su zaduženi nešto više od 30.000 eura. Sokići na sebe nemaju upisanih nekretnina.

Skromnija primanja od svojih koalicionih partnera iz DPS-a i SD-a ima predsjednica Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Kenana Strujić. Njena mjesečna zarada u Rudniku uglja gdje radi u Službi za odnose sa javnošću je 730 eura a mjesečno prima i 150 eura kao odbornik u lokalnom parlamentu. Njen suprug je nezaposlen a u imovinskom kartonu nema nekretnina koje se vode na njeno ime. Strujićeva je kreditno zadužena 10.000 eura.

Bivši odbornik DPS-a Ilhan Tursumović kao direktor Doma zdravlja u Pljevljima mjesečno zarađuje 1.222 eura. Kao odbornik za prva dva mjeseca prošle godine primio je naknadu u iznosu od 300 eura a kao član ljekarske komisije mjesečno je primao 450 a kao sudski vještak 215 eura. Od prošle godine Tursumovićeva supruga radi u Domu starih gdje mjesečno zarađuje 345 eura.G. M.

Primanja čelnika opozicije po nekoliko stotina eura

Ako je suditi prema prihodima i imovini koju su prijavili, javni funkcioneri iz redova opozicije skromno žive u odnosu na svoje kolege iz vladajuće DPS-SD-BS koalicije.

Predsjednik Opštinskog odbora Nove u Milan Lekić kao savjetnik predsjednika NSD mjesečno zarađuje 250 eura, a od avgusta prošle godine radi u firmi “Briv construction” gdje mjesečno zarađuje 290 eura. Kao odbornik u lokalnom parlamentu prima mjesečnu naknadu od 165 eura. Njegova supruga Gordana koja radi u lokalnoj upravi u Pljevljima prima platu u iznosu od 530 eura. Lekić je vlasnik kuće od 120 kvadrata i vikendice od 63 kvadrata. Vozi “pežo 308” star devet godina, a posjeduje i 10.000 gotovog novca.

Za predsjednika Demokrata Milojicu Tešovića još nijesu objavljeni podaci na sajtu Agencije. Prošle godine prijavio je penziju u iznosu od 450 eura, a primao je i 150 eura kao odbornik lokalnog parlamenta.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokratske narodne partije Vladislav Bojović kao savjetnik predsjednika partije mjesečno je zarađivao 700 eura, a kao odbornik prima naknadu od 170 eura. Mjesečna zarada njegove supruge je 480 eura. Vlasnik je “suzukija SX 4” starog osam godina. Prijavio je i depozit u banci u iznosu od 36.000 eura.

Bonus video: