Igra politike i sudova sa RTCG

Đuroviću uskraćeno pravo na djelotvornu sudsku zaštitu, podnijećemo ustavnu žalbu, najavio njegov advokat
52 pregleda 3 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.02.2018. 17:57h

Vijeće Osnovnog suda u Podgorici potvrdilo je juče nadležnost za preispitivanje odluka Skupštine Crne Gore, ali je poništilo privremenu mjeru sudije Radovana Vlaovića da se Goran Đurović vrati u Savjet Javnog servisa.

Njegov advokat Dalibor Tomović podnijeće žalbu Ustavnom sudu na odluku Vijeća, jer je, tvrdi, suprotna ustavnom pravu građana na jednaku zaštitu prava i sloboda.

“Sud je zaključio da lica čiji je položaj određen mandatom, kao što je slučaj sa Đurovićem, ne uživaju zaštitu u vidu privremene mjere, čime mu je uskraćeno pravo na djelotvornu zaštitu”, kazao je Tomović “Vijestima”.

Vijeće Osnovnog suda je, po žalbi zaštitnika imovinskog interesa države koji zastupa Skupštinu, navelo da bi se predloženom privremenom mjerom ostvario cilj tužbe da se Đurović vrati u Savjet RTCG, zbog čega je takva odluka sudije Radovana Vlaovića “pravno neodrživa”.

Vijeće je, međutim, odbacilo kao neosnovane navode zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države da je Osnovni sud nenadležan za preispitivanje odluka Skupštine.

Time su demantovali stav Skupštine i poslanika DPS-a koji su tvrdili da ne priznaju ovakvu mjeru zbog nenadležnosti Osnovnog suda. Oni su u četvrtak za člana Savjeta RTCG izabrali Ivana Jovetića umjesto razriješenog Nikole Vukčevića, za kojeg im je Osnovni sud u Nikšiću dao rok od tri dana da ga vrate u Javni servis.

I predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović kazao je juče da redovni sudovi ne mogu poništavati “političke odluke” Skupštine, jer bi isto mogli učiniti ako bi taj dom sjutra smijenio premijera, što je, smatra, “apsurd”.

Goran Đurović smatra da je odluka Vijeća Osnovnog suda rezultat pritiska koji su na sudove posljednjih dana vršili poslanici DPS-a. On tvrdi da je Đukanovićev primjer o smjeni premijera “jalov” i da se posljednjih dana koristio za manipulaciju građana, jer smjena premijera i člana Savjeta RTCG nije isto.

Đukanović je juče iz Bečića opravdao odluku Skupštine da izabere Jovetića.

"Logično je da je parlament juče popunio upražnjeno mjesto u Savjetu RTCG. Ovom pitanju u DPS nijesmo zaista pristupali kao političkom. Da smo to pitanje tretirali kao političko, vjerovatno bi odmah nakon što se dogodio taj, po našem viđenju, negativan zaplet na crnogorskoj medijskoj sceni u povodu Savjeta, odmah bismo preduzeli političku akciju. Nijesmo je preduzeli. Ovo što se danas događa, po našem viđenju je pitanje funkcionisanja pravnog sistema države", rekao je lider DPS.

Medenica: O nadležnosti suda odlučuje se u žalbenom postupku

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nije željela da komentariše da li su osnovni sudovi nadležni za preispitivanje odluka zakonodavnog doma.

"Komentar u odnosu na aktuelne sporove pred sudovima u Crnoj Gori može dati samo žalbena sudska instanca, kao što je to slučaj i u predmetima razrješenja članova Savjeta RTCG”, piše u odgovoru Medenice “Vijestima” koje su pitale da li osnovni sudovi mogu da odlučuju o odlukama parlamenta o postavljenju i razrješenju članova Savjeta Javnog servisa.

Bonus video: