Informisanje o koronavirusu: Vijesti i Televizija Vijesti imaju najveće povjerenje građana

Iz DFC je saopšteno da je istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1. 054 punoljetnih građana u periodu od 19. februara do 20. marta, 2020.
10362 pregleda 9 komentar(a)
Vijesti, Foto: Vijesti
Vijesti, Foto: Vijesti
Ažurirano: 30.04.2020. 18:30h

Portal Vijesti i Televizija Vijesti imaju najveće povjerenje građana kada je riječ o informisanju o koronavirusu, na internet portalima odnosno televizijama.

To pokazuje istraživanje koje je sproveo Digitalni forenzički centar (DFC).

Portalu Vijesti najviše vjeruje 48,2 odsto građana.

"Nakon portala Vijesti, slijede portali RTCG, CDM, Antena M, Analitika, Pobjeda, FOS i Dan", pokazuje istraživanje DFC.

Povjerenje u portale
Povjerenje u portale(Foto: DFC)

Televizija Vijesti uživa povjerenje 45,5 odsto građana, druga je Televizija Crne Gore (TVCG) sa 42,2 odsto, a zatim Nova M i Televizija Prva.

Povjerenje u Televizije
Povjerenje u Televizije(Foto: DFC)

Iz DFC je saopšteno da je istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1. 054 punoljetnih građana.

"Reprezentativan uzorak je definisan kao slučajni troetapni stratifikovani uzorak. Procjena uzorkovanja zasnovana je na dostupnim podacima popisa stanovništva iz 201. godine i procjena o demografskim karakteristikama populacije iz 2019. godine. Uzorak je reprezentativan premasocio-demografskim kriterijumima – region, tip naselja, pol i uzrast", istakli su iz DFC.

Saopštili su i da je istraživanje je sprovedeno od 19. februara do 20. marta, 2020.

"Anketiranje "licem u lice" trajalo je u prosjeku 15 minuta. Za potrebe istraživanja konstruisan je upitnik koji obuhvata četiri cjeline - upotreba medija, povjerenje u medije i kvalitet informacija "lažne vijesti" i dezinformacije, odgovornost i kontrola informacija.

Korišćenje medija

Prema nalazima terenskog istraživanja DFC, televizije predstavlju medij koji ispitanici najčešće koriste.

"Većina ispitanika (76.6%) navodi da televiziju gleda svakodnevno. Među mladima do 24 godine, svega 50 odsto navodi da gleda televiziju više puta nedeljno ili svakodnevno, dok među ispitanicima starijim od 65 godina 93 odsto navodi isto", navodi se u istraživanju DFC.

Na ukupnom uzorku, društvene mreže predstavljaju drugi najčešće zastupljen medij, koji svakodnevno ili više puta nedeljno koristi više od polovine ispitanika (64.7%).

"Gotovo svi (92.8%) ispitanici do 24 godine navode da koriste društvene mreže svakodnevno ili više puta nedeljno. Stariji ispitanici, a posebno oni na sjeveru, najčešće navode da nemaju pristup onlajn medijima, poput portala i društvenih mreža", piše u istraživanju.

Najrjeđe zastupljen medij, prema navodima ispitanika, jeste dnevna štampa.

"Nešto manje od polovine ispitanika (43.8%) navodi da čita štampu svakodnevno ili više puta nedeljno, dok gotovo polovina mladih do 24 godine starosti nikada ne čita štampu", pokazuje istraživanje DFC.

Povjerenje u medije

Istraživanje DFC pokazuje da prosječna ocjena povjerenja u crnogorske medije na skali od 1 do 5 iznosi približno 3, te nema primjetne razlike u izraženom stepenu povjerenja u različite medije.

"U odnosu na ostale medije, najveći stepen povjerenja ispitanici izražavaju prema televizijama (32%). U radio vjeruje 28.2%, u Youtube 28%, u dnevnu štampu 24,4%, u društvene mreže 15,4%, a u portale 14,8% ispitanika", pokazuju rezultati istraživanja.

Navodi se i da na ukupnom uzorku, svega 28,1% ispitanika ocjenjuje da crnogorski mediji izvještavaju objektivno i profesionalno, pridržavajući se etičkog kodeksa.

"Nešto više od trećine ispitanika (36,9%) ocjenjuje da mediji svojim izvještavanjem utiču na promjenu toka događaja. Više od polovine ispitanika (56,9%) navodi da mediji ne utiču na formiranje njihovih stavova o aktuelnim pitanjima", rekli su iz DFC.

Polovina ispitanika ocjenjuje da mediji često ili gotovo uvijek različito izvještavaju o istom događaju (50,6%), kao i da često ili uvijek ignorišu ili izostavljaju bitne elemente neke vijesti ili važne događaje (48,2%).

COVID-19 i povjerenje u crnogorske medije

Nakon terenskog, DFC je uradio i deskriptivno onlajn indikativno istraživanje, sa ciljem procjene upotrebe medija i informisanja crnogorskih građana o epidemiji koronavirusa (COVID-19).

"Ispitanici, njih 80,5 odsto gotovo svakodnevno prate novosti o koronavirusu u Crnoj Gori, dok njih 11,1 to čini ponekad a 7,6 odsto rijetko ili gotovo nikada. Ispitanici, njih 55,6 odsto uglavnom ili u potpunosti- vjeruje crnogorskim medijima, dok im 21,7 odsto vjeruje djelimično, a 22,7 odsto nema ili uglavnom nema povjerenja."

Građani se najčešće informišu o pandemiji na internet portalima i putem televizije, dok to najređe čine putem štampe i radija.

"Kada je riječ o povjerenju u televizije, građani gotovo podjednako najviše vjeruju TV Vijesti (45,5 odsto) i TVCG (42,2 odsto), zatim Novoj M i TV Prva. Portal Vijesti ima najveće povjerenje građana kada je riječ o informisanju o koronavirusu na internet portalima. Slijede portali RTCG, CDM, Antena M, Analitika, Pobjeda, FOS i Dan", piše u istraživanju.

"Portal Vijesti ima najveće povjerenje građana kada je riječ o informisanju o koronavirusu na internet portalima. Slijede portali RTCG, CDM, Antena M, Analitika, Pobjeda, FOS i Dan", navodi se.

Navodi se i da je gotovo 78 odsto ispitanika primijetilo lažne vijesti i dezinformacije o koronavirusu, a najćešće takve vijesti pronalaze na društvenim mrežama i portalima.

Lažne vijesti

Većina ispitanika u istraživanju DFC (85,3%) navodi da poznaje pojam "Lažna vijest"/"Fake news".

"79,2% ispitanika ocjenjuje da je barem jednom primjetila lažne vijesti u crnogorskim medijima. Ukoliko primijete "lažnu vijest" na društvenim mrežama, trećina ispitanika ocjenjuje da najvjerovatnije ne bi uradilo/la ništa po tom pitanju, te da bi ignorisao/la takvu informaciju", navodi se u istraživanju.

Da je teško procijeniti da li je neka informacija plasirana putem medija tačna ili ne, ocjenjuje 27,8% ispitanika.

"Trećina ispitanika (34,4%) ocjenjuje da je tačnost informacije djelimično teško procjenjiva. Da je ovaj zadatak lak, ocjenjuje 27,4% ispitanika. Gotovo 67,4 odsto ispitanika ocjenjuje da bi država trebalo da nadzire i kontroliše medijske sadržaje na internetu kako bi se zaustavio plasman dezinformacija i lažnih vijesti", piše u istraživanju.

Bonus video: