Vučinić: Vlast ne želi da uradi ništa što bi bilo od koristi za neko opšte dobro

"Ako su radnici u privatnom sektoru izloženi izrabljivanju i eksploataciji do maksimuma psihofizičkih mogućnosti, ništa manje nijesu izloženi pritisku ni radnici u javnom sektoru, od strane partijskih vojnika"
1513 pregleda 1 komentar(a)
Maksim Vučinić, Foto: Radnička partija
Maksim Vučinić, Foto: Radnička partija

Režim ne samo da ne čini ništa da poboljša položaj radnika, nego ga čak svojom nebrigom otežava. Usljed epidemije koronavirusa rezultat toga nam je ovakva statistika koja govori o rapidnom povećanju broja nezaposlenih, ocijenio je predsjednik Radničke partije, Maksim Vučinić.

"Nezvanični podaci govore da je svaki treći radnik u Crnoj Gori neformalni zaposleni. Po prirodi stvari teško je utvrditi precizno o kolikom broju je riječ. To bi trebalo da je posao nadležnih inspekcija", navodi lider RP

Vučinić se posebno osvrnuo na radnike u kioscima za prodaju štampe kojima je, kako je istakao, država svjesno ili namjerno uskratila pravo na neradnu nedjelju.

"Na taj način ostavivši jedan veliki broj radnika na milost i nemilost poslodavcima za koje rade i po sedam dana u nedelji. Naša je obaveza da podsjetimo i na član 75 Zakona o radu, koji kaže da zaposleni ima pravo na odmor između dva uzastopna radna dana u trajanju od najmanje 12 časova neprekidno. Kako možemo čuti od brojnih radnika na kioscima, njihov odmor između dvije smjene je šest sati. Razumijemo da vlast želi kako tako da održi socijalni mir, radi svog političkog opstanka. Ovim putem ih pozivamo da to ne čine po svaku cijenu, a kamoli ovako grubo žmureći na nebrigu poslodavaca, na njihovo kršenje zakona i povređivanje dostojanstva zaposlenih", navodi Vučinić.

Zdravstveni radnici, ističe Vučinić, izloženi su velikom pritisku, a "ništa značajno se ne preduzima da bi im se poboljšao status i omogućio bolji kvalitet života", pa su, kako navodi u saopštenju, ljekari primorani da idu u druge države usljed čega "kadrovski slabi naš zdravstveni sistem i to trpe građani, posebno penzioneri kao najranjivija grupa".

"Ako su radnici u privatnom sektoru izloženi izrabljivanju i eksploataciji do maksimuma psihofizičkih mogućnosti, ništa manje nijesu izloženi pritisku ni radnici u javnom sektoru, od strane partijskih vojnika koji su, kao po nekom nepisanom pravilu, na rukovodećim funkcijama u javnim preduzećima i državnim organima, gdje traže bezpogovornu lojalnost kvazipolitičkim i mafijaškim strukturama koje silom drže vlast u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Vučinića.

Uzaludno su napori, kako navodi, da se situacija promijeni jer "vlast ne želi da uradi ništa što bi bilo od koristi za neko opšte dobro ako u tome prevashodno ne vidi svoju računici i zadovoljenje svojih interesa".

"U ovakvom političkom ambijentu promijeniti bilo što da bi radniku bilo bolje, povećati minimalnu zaradu, poboljšati zakon o radu, unaprijediti zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, poboljšati uslove rada, kolektivno pregovaranje, pomoći najsiromašnijma i nemoćnima, vratiti nadoknade majkama, zaustaviti poskupljenja i smanjiti poreze na najosnovnije potrebe građana je nemoguća misija dok je na vlasti odnarođeni truli režim", zaključuje Vučinić.

Bonus video: