Aplikacija "Budi sigurna": Žrtve nasilja na jedan klik mogu da zatraže pomoć

Aplikacija ima niz mogućnosti, uključujući opciju da korisnici dodaju i broj osobe ili organizacije od povjerenja, kojima se mogu obratiti ukoliko su u opasnosti
584 pregleda 1 komentar(a)
Budi sigurna, Foto: UNDP
Budi sigurna, Foto: UNDP

Vlada Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavili su mobilnu aplikaciju "Budi sigurna", koja omogućava žrtvama nasilja da na samo jedan klik zatraže pomoć.

Poruka sa brojem telefona i tačnom lokacijom stiže direktno Nacionalnoj SOS liniji za žrtve nasilja u porodici, čije aktivstkinje će odmah kontaktirati osobu koja je zatražila pomoć.

Profesionalno osoblje obučeno je za postupanje u ovakvim situacijama, a svi podaci su u potpunosti bezbjedni i povjerljivi. Aplikacija je dostupna za korisnike android uređaja i može se preuzeti odmah, a za iOS će biti dostupna uskoro.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da u izazovnom vremenu borbe sa koronavirusom, kada postoji rizik da se nasillje u porodici poveća, Vlada Crne Gore i UNDP pokreću SOS mobilnu platformu koja omogućava brzu dojavu o izloženosti nasilju.

"Na ovaj način, želimo da ukažemo da nasilje nije privatna stvar. Nasilje je problem svih nas i društva u cjelini. Zato nam je cilj da ovom aplikacijom ohrabrimo i podstaknemo žrtve da nasilje prijave".

Naglasio je da nadležne institucije, i dok traje epidemija, u saradnji sa nevladinim organizacijama, posvećeno i intenzivno rade na prevenciji i zaštiti žrtava.

"Za policiju, odgovorno i hitno postupanje po svakoj prijavi nasilja, kao i primjena hitnih mjera, je prioritet. Zato je moja poruka žrtvama nasilja – obratite se za pomoć i budite sigurne i zaštićene", rekao je Nuhodžić.

UNDP je razvio aplikaciju sa ciljem da kreira digitalno rješenje za dugoročnu upotrebu, ne samo tokom trajanja mjera ograničenog kretanja i socijalne izolacije.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova istakla je da aplikacija "Budi sigurna" pruža još jedan kanal putem kog žrtve nasilja mogu da se brzo i jednostavno obrate za pomoć i podršku, bez obzira na mjesto i vrijeme kada se nađu u opasnosti.

"Na samo jedan klik, potencijalna žrtva će dobiti svu potrebnu podršku, koja će biti obezbijeđena putem Nacionalne SOS linije", kazala je Gašparikova.

Iako je aplikacija nastala u vrijeme pandemije, ona predstavlja trajno rješenje:

"Mi u UNDP smo izuzetno zadovoljni što će ova aplikacija nastaviti da se koristi i pruža kanal za bezbjednu komunikaciju, putem kog žrtve mogu zatražiti zaštitu i nakon što ova kriza prođe".

Gašparikova je uputila apel cjelokupnom društvu:

"Pozivam sve građane Crne Gore da pokažu nultu stopu tolerancije prema nasilju nad ženama".

Aplikacija ima niz mogućnosti, uključujući opciju da korisnici dodaju i broj osobe ili organizacije od povjerenja, kojima se mogu obratiti ukoliko su u opasnosti.

Takođe, aplikacija nudi informativni i edukativni sadržaj, uključujući sve važne kontakte, informacije o pravima žrtve, praktične savjete, video uputstva za samoodbranu, ali i sve detalje Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici.

Ovim krovnim dokumentom propisane su sve procedure i definisana institucionalna saradnja u vezi s porodičnim nasiljem i nasiljem nad ženama.

Bonus video: