Nikšićki borci i antifašisti obilježili godišnjicu bitke na Javorku

Kako stoji u saopštenju neprijateljske snage su pretrpjele znatne gubitke, dok su partizanske jedinice imale deset mrtvih i 28 ranjenih boraca
1704 pregleda 5 komentar(a)
Vukotić, Mijanović i Mirjačić, Foto: UBNOR
Vukotić, Mijanović i Mirjačić, Foto: UBNOR

Delegacija Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića, u sastavu Slobodan Bato Mirjačić, dr Radovan Raco Mijanović i Čedo Vukotić, položila je cvijeće na spomen-obilježje posvećeno pobjedi partizanskih snaga na Javorku. Bitka se odigrala 1.maja 1943.godine i predstavlja najveću vojnu operaciju koja se za vrijeme Drugog svjetskog rata odigrala na prostoru nikšićke opštine.

“Ova vojna operacija je izvedena zbog nesmetanog manevrisanja glavnine operativnih jedinica narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije između Pive i Tare i daljeg prodora na slobodnu teritoriju. Poslije dvodnevnih teških borbi 1. maja 1943. godine, tri bataljona 2. proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade, 4. i 5. proleterska crnogorska brigada, pod komandom legendarnog komandanta Save Kovačevića razbile su jače snage četničke nikšićke brigade i puk italijanske divizije ‘Ferara’ i oslobodile nesmetan prolaz partizanskim jedinicama na istok”, navodi se u saopštenju UBNOR-a i antifašista Nikšića.

Kako stoji u saopštenju neprijateljske snage su pretrpjele znatne gubitke, dok su partizanske jedinice imale deset mrtvih i 28 ranjenih boraca.

“Neprijateljske snage u ovoj bici pretrpjele su gubitke od 670 mrtvih oficira i vojnika, 500 zarobljenih italijanskih oficira i vojnika i 200 četnika. Zaplijenjeno je sedam tenkova, 17 kamiona, 15 minobacača, četiri brdska topa 75 mm, osam mitraljeza, 12 puško-mitraljeza, 500 pušaka, pet radio-stanica i velika količina municije, opreme i hrane”, stoji u saopštenju.

Zarobljenike su partizani razmijenili za rodoljube i borce koji su bili u italijanskim i četničkim zatvorima.

“Ovom velikom pobjedom i uz pjesmu ‘Naša borba zahtijeva, kad se gine da se pjeva’, partizani su proslavili 1. maj – Međunarodni praznik rada”, navodi se u saopštenju nikšićkih boraca i antifašista.

Bonus video: