Planirano sređivanje urbanističkog haosa u Kolašinu

Prema nacrtu plana, o kojem će se građani izjašnjavati do 10. maja, konačno bi trebalo da počne i uvođenje reda u višedecenjski urbanistički haos u naselju Lug, u okviru DUP “Sportska zona”
2447 pregleda 1 komentar(a)
Konačno će urediti Lug, Foto: Dragana Šćepanović
Konačno će urediti Lug, Foto: Dragana Šćepanović

Nacrt programa plana uređenja prostora opštine Kolašin za ovu godinu tek je sada na javnoj raspravi, a njime je ambiciozno planirano rješenje ili početak rješenja i nekih od višedecenijskih infrastrukturnih problema.

Najviše novca, 300.000 eura, kako piše u tom dokumentu, biće potrošeno na sanacija ulica u užem gradskom jezgu i modernizacija lokalnih puteva.

Iz opštinske kase planirano je da bude finasirana rekonstrukcija Ulice Vojvode Mine u dužini od 170 metara, što će koštati četvrt milona eura. Ove godine, kako se planira, trebalo bi da bude okončana i rekonstrukcija kaptaže vodoizvorišta “Mušovića rijeka“, a 200.000 eura obezbijeđeno je preko IPA fondova.

Planom je predviđena i modernizacija lokalnog puta Cerovica-Liješnje-Kapetanovo jezero, a kako piše, 150.000 eura obezbijediće Ministarstvo poljoprivrede.

Još oko 100.000 planirano je za sanaciju, modernizaciju i popravku lokalnih puteva u nekoliko sela.

Prema nacrtu plana, o kojem će se građani izjašnjavati do 10. maja, konačno bi trebalo da počne i uvođenje reda u višedecenjski urbanistički haos u naselju Lug, u okviru DUP “Sportska zona”.

Oko 60.000 eura iz budžeta planirano je za eksproprijacija zemljišta u zahvatu tog i DUP-a “Centar“, za potrebe izgradnje saobraćajnica. Za izradu i reviziju tehničke dokumentacije za ulicu sa atmosferskom i fekalnom kanalizacijom i rasvjetom u tom naselju planirano je ukupno 26.000 eura.

Za idejno rješenje i tehničku dokumentaciju za poboljšanje sportske dokumentacije u susret održavanju MOSI u Kolašinu biće izdvojeno 27.000 eura.

Lokalna uprava trebalo bi ove godine da finansira izradu glavnog projekta gradske pijace. Za to će biti izdvojeno 15.000 eura iz opštinskog budžeta. Takođe, planirana je i izrada studije opravdanosti za izgradnju objekta gradske garaže, iza zgrade Odjeljenja bezbjednosti, što će, procijenjeno je, koštati, 5.000 eura.

Bonus video: