Bakić: Kolašinski radio će svirati po notama DPS-a

Demokrate kritikuju predlog da se u Savjetu buduće Radio televizije Kolašin nađu ljudi bez ikakve veze s novinarstvom, ističu da je riječ o “partijskoj radijskoj skalameriji”
2127 pregleda 0 komentar(a)
Zorana Bakić, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva
Zorana Bakić, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva
Ažurirano: 04.05.2020. 10:05h

Odluka o imenovanju članova savjeta Radio televizije (RTV) Kolašin biće na dnevnom redu na sljedećoj sjednici Skupštine opštine, iako nije poznato kada će taj medij početi sa radom.

U obrazloženju odluke piše da je razlog za imenovanju članova Savjeta “činjenica da je radio jedan od najdostupnijih medija, koji se može slušati i u najudaljenijim selima kolašinske opštine“.

Predlagači navode i da radio ima važnu ulogu “prilikom upozoravanja na prirodne nepogode, ili širenja virusa“.

Cilj im je, objašnjavaju, i da informacije dopru do “onih koji nemaju pristup interentu ili ne umiju da rukuju savremenim tehnologijama“. Na listi predloženih članova Savjeta nema nikog kome je novinarstvo glavno zanimanje.

U Opštinskom odboru Demokrata, to smatraju poražavajućim.

“Ono sto dodatno jeste poražavajuće je činjenica da skoro niko od predloženih kandidata nema nikakve veze sa novinarstvom, pa se ozbiljnost predloženog Savjeta jos na samom startu može okarakterisati kao marionetski u rukama vladajućih partija. Pozivamo svakog građanina Kolašina da izanalizira predloženi sastav Savjeta i biće mu u potpunosti jasno da se radi isključivo o ljudima koji su članovi i funkcioneri partija na vlasti. Ne radi se na formiranju ozbiljnog radio emitera, već o partijskoj radijskoj skalameriji u rukama Demokratske partije socijalista, Grupe građana i Socijaldemokrata“, kazala je “Vijestima” odbornica Demokrata Zorana Bakić.

Ona tvrdi da Demokrate nijesu protiv osnivanja radija, niti su željeli da imaju svog partijskog predstavnika u Savjetu.

Objašnjava da su se zalagali za radio “u službi svih građana Kolašina, nezavisno ko je na vlasti, a ne partijskih poslušnika”.

Kaže i da se imena imena zaposlenih u lokalnoj RTV već mjesecima znaju, iako oglasi i konkursi još nijesu raspisani.

“U prilog tome su naši pozivi sa prošle sjednice SO, posljednjeg kolegijuma, i zahtjevi za novim kolegijumom da se postigne dogovor kako bi se ovo pitanje uredilo na način da taj bude radio svih građana, a ne pozicije ili opozicije. Međutim, predsjednik Opštine Milosav Bulatović, predsjednik SO Milan Đukić i potpredsjednik Opštine Nikola Medenica ostaju nijemi na naše pozive“.

Do sada iz lokalne uprave nijesu objašnjavali kako su nabavili opremu za RTV Kolašin.

Prije nekoliko mjeseci, Bulatović je negirao nezvanične informacije da će polovna oprema biti kupljena od vlasnika bivšeg privatnog radija Zorana Rakčevića, koji je sada predložen za člana Savjeta. U izvještaju o svom radu, prije nekoliko dana, predsjednik Opštine je, među informacijama o javnim nabavkama, napisao i da je oprema u dva navrata kupovana od bjelopoljske firme “Alti“. Za opremu je, piše u Bulatovićevom izvještaju, potrošeno ukupno 10.000 eura.

To bjelopoljsko preduzeće, registrovano je za prodaju kompjutera i softvera.

Prije sedam godina, kada se tadašnji predsjednik Opštine Darko Brajušković spremao da počene ekspreimantalni rad radija, iz lokalne uprave su potvredili da će oprema za taj medij biti kupljena od “privatnog vlasnika, pod najpovoljnijim uslovima“.

Volontiraće do odluke o naknadama

Pored Zorana Rakočevića, Savjet RTV činiće Dragan Vujisić, Damjana Bulatović, Milovan Vlahović i Vesko Rakočević. Oni će, kako piše u odluci, volonteski obavljati taj posao, dok se ne donese odluka o naknadama.

Rakočevića, koji je advokat u penziji i vlasnik nekadašnje RTV Kolašin, kako piše, predložila je Turistička organizacija, a Vujisića, profesora u penziji, SMŠ „Braća Selić“. Vlahovića je predložila NVO “Zvijezda“, a Rakočevića centar za kulturu u kojem je i zaposlen. Bulatović, koja je zaposlena u službi gradskog menadžera, je izbor predškolske ustanove “Sestre Radović“.

Bonus video: