Od početka epidemije izbjegnuto 60.000 kontakata pacijenata i ljekara

Pomoćnik direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Vladimir Raičković kaže da su od samog početka preduzimanja mjera zaštite i prevencije širenja Covid-19 započeli intenzivne aktivnosti kako bi se platforma eZdravlje prilagodila građanima
10880 pregleda 2 komentar(a)
Sistem nadograđen: Raičković, Foto: Privatna arhiva
Sistem nadograđen: Raičković, Foto: Privatna arhiva

Od početka epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, a zahvaljujući elektronskim servisima u zdravstvu, izbjegnuto je više od 60.000 direktnih kontakata pacijenata i njihovih ljekara.

Pomoćnik direktora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Vladimir Raičković, “Vijestima” je kazao da je od samog početka preduzimanja mjera zaštite i prevencije širenja Covida-19 ta ustanova započela intenzivne aktivnosti kako bi se platforma eZdravlje prilagodila građanima u novonastaloj situaciji.

Prvi korak, pojasnio je Raičković, bila je nadogradnja sistema kako bi se pin, odnosno šifra za korišćenje elektronskih servisa, preuzimala onlajn, preko interneta.

On je istakao da je od 28. februara pa do posljednjeg dana aprila dodijeljeno 12.026 pin kodova, koji su se prije izbijanja epidemije mogli preuzeti kod izabranih doktora ili u filijalama FZO.

Raičković je kazao da je naredni korak bio izrada servisa eBolovanje. Pojasnio je da je do sada naručeno 476 bolovanja kod izabranih doktora, bez potrebe za posjetom.

Takođe, istakao je da je na isti način, naručeno i 545 doznaka za bolovanja duža od 30 dana, koja odobrava ljekarska komisija FZO, kao i 81 potvrda od izabranih ljekara. Raičković je kazao i da je automatski produženo 2.334 komisijska bolovanja, bez potrebe odlaska na prvostepene ljekarske Komisije FZO.

“U periodu od 28. februara do 30. aprila, kod izabranih doktora širom Crne Gore zakazano je 18.067 pregleda. Nije bilo potrebe lično zakazati pregled u domu zdravlja ili telefonskim putem, što je u ovoj situaciji iz objektivnih razloga bilo gotovo nemoguće”, pojasnio je Raičković.

Tokom dva mjeseca, prema podacima FZO, pacijenti su putem portala eZdravlje ili istoimene aplikacije na mobilnom telefonu i računaru, preuzeli 8.751 elektronskih, laboratorijskih nalaza.

Raičković je kazao da je terapija za hronične bolesnike putem interneta naručena 6.545 puta, pa je i na taj način izbjegnuta posjeta najugroženijih kategorija domovima zdravlja.

Zahvaljujući servisima FZO, u martu i aprilu bilo je i 5.155 elektronskih provjera statusa zdravstvenog osiguranja, bez odlaska u područne jedinice te ustanove.

Građani su 6.104 puta elektronski provjerili u kojim apotekama i u kojim količinama je dostupna njihova propisana terapija...

“Kada pogledamo statistiku, proizilazi da je ukupan broj pruženih usluga i realizovanih zahtjeva elektronskim putem u zdravstvu, u kriznom periodu premašio 60.000. Podatak se dalje može tumačiti sa stručno medicinskog i epidemiološkog stanovišta, i na osnovu toga procijeniti koliko je direktnih kontakata izbjegnuto zahvaljujući ovim servisima, odnosno koliku su zaista i kakvu ulogu imali u očuvanju zdravlja stanovništva i medicinskih radnika u vremenu pandemije”, kazao je Raičković “Vijestima”.

On je istakao da se u FZO nadaju da će doći do poboljšanja epidemiološke situacije, kako bi se mogle normalizovati poslovne i društvene aktivnosti, a ta ustanova započela projekte koji su u planu za ovu godinu.

Tvrdi da u narednom periodu planiraju modernizaciju opreme, nova tehnološka rješenja, ali i najavljuju nove elektronske servise kao što su eKarton, eTroškovi i eUput, koji bi trebalo dodatno da unaprijede nivo usluge i kvalitet informacije za pacijente, kao i da rasterete ljekare i ostalo medicinsko osoblje.

Raičković je podsjetio da je FZO 2017. godine zacrtao jedan od osnovnih strateških ciljeva, a to je razvoj elektronskih servisa za građane, a ocijenio je da su za nepune tri godine ostvareni neočekivani rezultati.

“Izuzetno razvijen, integrisan, dobro koncipiran, pouzdan i efikasan Integralni informacioni sistem zdravstva kojim upravlja FZO, otvorio je mogućnost i pružio priliku za digitalnu transformaciju u oblasti zdravstva, uz minimalna, gotovo nepostojeća ulaganja i troškove. Široka primjena, veliki broj korisnika, veliki broj usluga, značajne cifre u svakom segmentu, samo su neki od jasnih pokazatelja i potvrda da je misija ove institucije, koja se ogleda u povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite, u potpunosti ostvarena”.

On je zaključio da je značaj ovih servisa došao do izražaja u vanrednim okolnostima.

Bonus video: