Uprava: Već je bio pokrenut postupak u slučaju mučenja psa u Plavu

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. su poručili da izražavaju zadovoljstvo zbog brze reakcije Tužilaštva, koja će, kako vjeruju, rezultirati brzom rješavanju slučaja.
686 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stanković zatražio je od Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, nadležnog za tužilaštvo u Plavu, da utvrdi da li su u predmetu mučenja psa u Plavu, preduzete sve neophodne mjere i radnje i da li je u predmetu donijeta zakonita i pravilna odluka, saopšteno je danas iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je 30. aprila uputila dopis Stankoviću sa molbom da se preispita odluka Osnovnog državnog tužilaštva u Plavu koje je utvrdilo da nema elemenata za krivično gonjenje D.R. iz Plava, protiv kojeg je NVO "Arka Montenegro" podnijela prijavu zbog mučenja psa.

"Kako je Uprava obaviještena iz VDT, u izvještaju koji im je tim povodom dostavljen iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju navodi se da je, nakon uvida u spise predmeta, utvrđeno da je u ODT Plavu, 29.04.2020.godine, nakon što je OB Plav dostavilo video snimak i druga obavještenja koja su prikupljena po nalogu, u ovom tužilaštvu pokrenut postupak prema dva maloljetna lica zbog krivičnog djela - ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa", istakli su iz Uprave.

"U ovom predmetu već su preduzete i zakazane i druge konkretne radnje s ciljem utvrđivanja činjenica značajnih za odlučivanje", navodi se u dopisu VDT, kazali su iz Uprave.

"Javnost je iz medija i društvenih mreža upoznata sa slučajem neprimjerenog postupanja D.R. iz Plava koji je mučio malog psa mješnaca tako što je na njega huškao svoja dva velika psa rase azijat ili kangal (koji spadaju u opasne rase). Scene tog događaja D.R je objavio na društvenim mrežama, gdje se jasno vide razmjere mučenja životinje koja je prilikom napada opasnih pasa, podstrekivanih od strane nesavjesnog vlasnika, trpjela ozbiljan bol, stres i strah i zadobila brojne ujedne rane. Prema propisima, svi činovi mučenja i ubijanja životinja predstavljaju krivična djela za koja se odgovara novčano ili kaznom zatvora", piše u saopštenju Uprave.

Iz te institucije su poručili da izražavaju zadovoljstvo zbog brze reakcije Tužilaštva, koja će, kako vjeruju, rezultirati brzom rješavanju slučaja.

"Smatramo da je, pored svih aktivnosti koje zajednio sa civilnim sektorom sprovodimo na unapređenju dobrobiti životinja i podizanju svijesti u ovoj oblasti, pravovremena reakcija i efikasno sprovođenje kaznene politike najbolji garant suzbijanja neprimjerenog postupanja prema životinjama", zaključuje se u saopštenju Uprave.

Bonus video: