Nakon intervencije Stankovića formiran predmet o mučenju psa u Plavu

Saslušanje zakazano za početak sljedeće sedmice
6402 pregleda 1 komentar(a)
Nakon intervencije Stankovića, saslušanje zakazano za početak sljedeće sedmice, Foto: Printscreen
Nakon intervencije Stankovića, saslušanje zakazano za početak sljedeće sedmice, Foto: Printscreen
Ažurirano: 01.05.2020. 12:22h

Osnovno tužilaštvo iz Plava formiralo je predmet o slučaju mučenja životinja u tom gradu, kazao je "Vijestima" Mirko Bulatović, rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, u čijoj je nadležnosti plavsko tužilaštvo.

Slučaj je pokrenut nakon što je NVO "Arka Montenegro" podnijela krivičnu prijavu protiv maloljetnog D. R. iz Plava zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubijanje i mučenje životinja. U prijavi su, pored ostalog, naveli da je D. R., "uz prisustvo još nekih lica", dva velika psa rase azijat ili kangal, namjerno pustio na manjeg, psa mješanca, "u namjeri da ti psi rastrgnu bespomoćnu životinju". Dodali su i da, prema fotografijama sa profila D. R. na društvenim mrežama, to lice "raspolaže i vatrenim oružjem".

"Arka Montenegro" prijavu sa fotografijama i videom koji je preuzet sa profila D. R. na društvenim mrežama dostavila je Upravi policije, Savjetu za građansku kontrolu rada policije i Vrhovnom tužilaštvu. Iz Savjeta su, po dobijanju prijave, uputili hitan zahtjev Upravi policije i direktoru Veselinu Veljoviću, a uz fotografije i video koji su uputili i iz NVO "Arka", dostavili su i drugi snimak sa Tik-tok profila D. R. na kojem se vidi da jedno lice sa visine baca kamen na životinju.

"Vijesti" su ranije saopštile da se osnovni državni tužilac u Plavu Erdan Feratović, nakon prikupljenih obavještenja i dostavljenog video-zapisa, izjasnio "da u radnjama prijavljenog i drugih lica nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti". Iz plavske policije kazali su da su i druga dva aktera događaja maloljetnici, a da je jedan od njih dijete. Kazali su i da su provjerili navode u vezi s oružjem sa profilne fotografije D. R. i da je u pitanju "svadbarski pištolj".

Iz "Arke" su od VDT tražili da preispita postupanje državnog tužioca iz Plava, te kao zainteresovana strana, kako navode u pismu, zahtijevaju i da se upoznaju sa obrazloženjem donesene odluke Feratovića.

Vrhovno državno tužilaštvo zatražilo je od rukovodioca Višeg tužilaštva u Bijelom Polju da preispita postupanje plavskog tužioca.

"Vršilac dužnosti VDT Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, u čijoj nadležnosti se nalazi Osnovno državno tužilaštvo u Plavu, da utvrdi da li je u predmetu, na koji se odnose vaša pitanja, donijeta pravilna i zakonita odluka", kazali su ranije iz kabineta VDT-a "Vijestima".

Bulatović je juče kazao "Vijestima" da se radi na prikupljanju još nekih dokaza o slučaju i da bi početkom sljedeće sedmice trebalo da bude održano saslušanje i vještačenje. Dodao je i da, prema nalazu veterinara, pas mješanac nema povreda.

Bonus video: