DoMEn priručnik za početne korake u programiranju dostupan djeci

Osim što će učiti osnove programiranja, riječ učenje njima će pasti u drugi plan, jer će prateći korake date u priručniku samo u glavi imati ono što najviše vole - igrice
1913 pregleda 0 komentar(a)
Priručnik za početne korake u programiranju dostupan djeci, Foto: DoMEn
Priručnik za početne korake u programiranju dostupan djeci, Foto: DoMEn

Vrijeme provodiš kod kuće i razmišljaš šta ćeš naredno da smisliš da zabaviš svoje dijete i pažnju mu makar malo skreneš sa društvenih mreža i video igara? Naravno, po mjeri roditelja uvijek je da naša djeca sjede i uče nešto korisno, ali kao roditelj znam koliko ih je teško motivisati, a i da budemo iskreni, sjeti se svog školovanja i toga da ti je nekada sve zanimljivije izgledalo od knjige i učenja.

Kako bismo motivisali mališane da tokom svog slobodnog vremena kod kuće nauče nešto korisno, a da sa druge strane, to ne bude nešto što će oni doživljavati kao “mučenje”, već će sa pažnjom pratiti, kreirali smo priručnik za učenje programskog jezika Scratch uz pomoć kojeg će i naši najmlađi moći da kreiraju svoju prvu jednostavnu igru! Priručnik je na datom linku dostupan svim mališanima sasvim besplatno.

Osim što će učiti osnove programiranja, riječ učenje njima će pasti u drugi plan, jer će prateći korake date u priručniku samo u glavi imati ono što najviše vole - igrice! Zbog toga, trudili smo se da cijelu priču o Scratch-u i programiranju u ovom jeziku, osmislimo kao slagalicu gdje će svaki naredni korak biti jedan dio, a na samom kraju će nastati njihova prva igra koju će moći da podijele sa prijateljima.

Scratch inače ne podrazumijeva da tvoje dijete ima napredno znanje iz matematike, već je napravljen tako da mališanima omogući istovremeno razvijanje mašte i kreativnosti, ali i sklonost ka algoritamskom načinu razmišljanja. Kreirajući blokove i zadavajući poznatom Scratch mačku komande, neće biti svjesni da već uče kako razmišljaju programeri te da prave svoje prve algoritme.

Zašto da tvoje dijete uči programiranje?

Po istraživanju iz 2018. godine, koje se bavilo promjenama na tržištu rada usled sve većeg uticaja automatizacije i vještačke inteligencije, porast u tražnji desiće se u oblastima preduzetništva i mekih vještina i kreativnosti, ali kao što i pretpostavljaš, do 2030. godine, najveći skok u tražnji vladaće za programerima i osnovnim digitalnim vještinama.

Kome je priručnik namijenjen?
Kome je priručnik namijenjen?(Foto: Domain)

Sada bih se iz priče o budućnosti, vratio jedanaest godina unazad, kada smo pokrenuli priču DoMEn škole programiranja. Da budem iskren, iako je škola bila sasvim besplatna, te 2009. godine nije vladalo preveliko interesovanje. Ono što je svemu davalo optimizam i guralo i nas iz doMEna, i naše partnere sa kojima realizujemo projekat, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore, jeste to što se svake godine javljao sve veći broj osnovaca i srednjoškolaca koji su htjeli da uče programiranje.

Od grupe malih genijalaca koja je u prvoj generaciji htjela da proširi znanje i priprema se za fakultet i međunarodna takmičenja, stigli smo do toga da nam se javljao ogroman broj djece koja nikada nisu učila programiranje i prve korake željela su da naprave u našoj školi. Prošle godine je bio slučaj da zbog prostornog kapaciteta, nismo mogli da primimo sve zainteresovane.

Upravo ovu pauzu odlučili smo da iskoristimo tako što ćemo svima koji nisu mogli da isprate časove DoMEn škole programiranja pružiti valjan resurs uz pomoć kojeg će moći da nauče osnove programiranja, i onda nam se naredne godine pridruže na prvim časovima.

Ukoliko vidiš da tvoje dijete prati sve novitete iz IT industrije, voli video igre ili nove tehnologije, ne zaustavljaj ga, već mu samo ukaži na to kako svoju radoznalost može pretvoriti u konkretne korake, možda zakorači ka svojoj budućoj karijeri.

Bićemo srećni ako početak neke dječje priče sa programiranjem bude upravo naš priručnik, jer dječju radoznalost i želju za znanjem ništa ne smije zaustaviti!

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, koji tvom djetetu može poslužiti kao izvor za ove i slične teme.