Spisak sa imenima lica u samoizolaciji kako došao, tako i nestao

Odluku Vlade da javnim učini imena lica koja su u samoizolaciji kritikovali su i iz nevladinih organizacija, a o tom potezu pisali su i regionalni i strani mediji
24968 pregleda 10 komentar(a)
Link je nedostupan direktno, ali se može vidjeti zahvaljujući sadržajima za arhiviranje veba, Foto: Screenshot
Link je nedostupan direktno, ali se može vidjeti zahvaljujući sadržajima za arhiviranje veba, Foto: Screenshot

Spiskovi lica u samoizolaciji posljednjih dana nisu dostupni na sajtu Vlade, ali iz biroa za odnose sa javnošću “Vijestima” nisu odgovorili da li je donijeta odluka o uklanjanju linka ili je u pitanju problem u radu internet stranice.

Na vebsajtu Vlade korisnik koji pokuša da dođe do sadržaja na stranici gov.me/naslovna/samoizolacija dobija poruku da je u pitanju privremeni problem ili je sadržaj uklonjen. Link nije bio dostupan u utorak veče, ni cio dan u srijedu. Ipak, može da se vidi i dalje putem servisa koji prikazuju arhivirane internet sadržaje.

Na vladinom internet sajtu od 21. marta objavljivali su spiskovi lica kojima su izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Spiskovi su sadržali imena i prezimena građana i adresu prebivališta.

“Neka svako zna ko ga od komšija i sugrađana dovodi u opasnost”, navedeno je, pored ostalog, u tviter objavi Vlade uz najavu da počinju sa javnim objavljivanjem imena onih koji krše mjere samoizolacije.

Osim što je saopšteno da je odluka o objavljivanju tih spiskova donijeta uz saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), do danas nije poznato da li je odluka sačinjena, postoji li kao dokument, kakav je njen sadržaj. Nije poznato ni na koliko dugo su u Nacionalnom tijelu za zarazne bolesti (NKT) smatrali da će biti neophodno držati se ideje o javnom objavljivanju imena i adresa onih u samoizolaciji. Nije obrazloženo ni da li je, na osnovu čega i zašto odlučeno i da spiskovi više ne budu javni.

Odluku Vlade da javnim učini imena lica koja su u samoizolaciji kritikovali su i iz nevladinih organizacija, a o tom potezu pisali su i regionalni i strani mediji.

Temom se bavio i Centar za građansko obrazovanje (CGO) u izvještaju “Crna Gora i korona: Stanje nacije u prvih šest sedmica”, koji je objavljen nedavno. U izvještaju, pored ostalog, stoji i navod sagovornika CGO iz pravosuđa, koji kaže da “formalna odluka o objavljivanju kao dokumenta do danas nije dostupna javnosti, niti je poznato da li je uopšte sačinjena”.

Iz CGO podsjećaju da je odmah po objavi takve vladine odluke, više nevladinih organizacije odmah ukazalo “na direktno kršenje Ustava, zakona i međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava i demokratije”. Ukazivano je i na “na površnost, paušanost i kontradiktornost mišljenja nadležne AZLP”.

“Koje predstavlja izričito kršenje zakona i međunarodnih standarda u ovoj oblasti. Ovo je praktično potvrđeno činjenicom da je slično tijelo u Bosni i Hercegovini poništilo pokušaj uvođenje iste mjere u BiH, ali i da nijedna druga država u regionu i Evropi nije pribjegla ovako olakom ‘rješenju’ koje uključuje svjesno kršenje ljudskih prava”, piše u izvještaju CGO.

Ukazuju da je zaštitnik ljudskih prava i sloboda rekao da “nema nema mogućnost da reaguje u slučaju objavljivanja spiskova osoba u izolaciji” i da “ne može da se miješa u rad drugih nezavisnih i samostalnih organa” misleći na AZLP.

Koristeći vladine spiskove lica u samoizolaciji, više autora kreiralo je internet stranice kojima su “pomagali” građanima da vide koliko su udaljeni od onih u samoizolaciji.

Korištenje spiskova sa imenima i adresama građana u samoizolaciji bilo je moguće, jer nadležni nisu uspostavili bilo kakav mehanizam kojim bi ograničili njihovu upotrebu. U jednom saopštenju, samo su se “ogradili” od spornih sadržaja.

U ponedjeljak je NKT dao saglasnost na izmjene niza naredbi Ministarstva zdravlja, pa je tako ona o obaveznoj samoizolaciji produžena do 18. maja.

“Do 18. maja 2020. produžava se primjena sljedećih mjera... Obavezna samoizolacija za sve crnogorske državljane, kao i za strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, koji dolaze iz inostranstva, a na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije”, objavljeno je i na sajtu Skupštine.

Prema podacima sa sajta Vlade i NKT-a coronainfocg.me, zaključno sa juče, pod nadzorom je 1.206 lica.

Bonus video: