Asistent sa beogradskog Arhitektonskog fakulteta novi gradski arhiteka Budve

Stevović, kako stoji u njegovoj biografiji, rođenje je u Podgorici, gdje je 2004. završio Gimnaziju "Slobodan Škerović", a potom je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu
12172 pregleda 21 komentar(a)
Vladan Stevović, Foto: Privatna arhiva
Vladan Stevović, Foto: Privatna arhiva

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević imenovao je Vladana Stevovića za vršioca dužnosti glavnog gradskog arhitekte.

Stevović, inače asistent na Arhitektonskom fakultetu, Departman za arhitekturu Univerziteta u Beogradu postvaljen je nakon što je prije deset dana, Carević smijenio dotadašnju glavnu gradsku arhitekticu Anu Samardžić.

Stevović sjeda u vruću fotelju jer je Budva prepoznata kao epicentar građevinskog biznisa, a mjesto glavnog gradskog arhitekte ključno je jer bez njegove saglasnosti na idejno rješenje nema zelenog svjetla za investitore koji žele da grade.

"Budući da je 27. aprila prestao radni odnos Ani Samardžić na poziciji vršioca dužnosti Glavnog gradskog arhitekte zbog neophodnosti procesa rada imenovan je master inžinjer arhitekture Vladan Stevović. Kako je neophodno zbog procesa rada postaviti vršioca dužnosti do imenovanja Glavnog gradskog arhitekte po raspisanom javnom konkursu, shodno odluci o organizaciji i načinu rada organa lokalne uprave Opštine Budva i Zakonu o lokalnoj samoupravi kojima je propisnao da u slučaju prestanka mandata starješini organa lokalne uprave , predsjdnik Opštine može odrediti vršioca dužnosti do njegovog imenovanja u skladu sa zakonom, a najduže šest mjeseci", stoji u rješenju koje potpisuje Carević, a u koje su "Vijesti" imale uvid.

Stevović, kako stoji u njegovoj biografiji, rođenje je u Podgorici, gdje je 2004. završio Gimnaziju "Slobodan Škerović", a potom je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

"Od 2010. radi kao saradnik u nastavi na Departmanu za arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a od školske 2014/2015 godine je izabran u zvanje asistenta, sa reizborom školske 2017/2018 godine. Tokom angažmana u nastavi na matičnom fakultetu učestvovao je na Osnovnim i Master studijama Arhitekture, Master studijama unutrašnje Arhitekture i Integrisanim studijama Arhitekture, na 13 predmeta u okviru studija. Osim značajnog pedagoškog rada arhitekt Stevović se posvetio konstantnom usavršavanju pohađajući veliki broj seminara, konferencija, izložbi, studijskih putovanja, kao učesnik ili organizator. Učestvuje aktivno u više naučnih projekata. Kao autor u timovima učestvovao na 13 međunarodnih, 2 pozivna međunarodna i 9 domaćih arhitektonsko-urbanistička konkursa i osvojio brojn e nagrade.Bavljenje arhitektonskom praksom započinje kao student Osnovnih Akademskih studija, 2006. godine a ima na desetine autorskih projekta.

Podsjećamo, Carević je razriješio Smardžićku zbog nesavjesnog obavljanja posla.

Ona je "Vijestima" saopštila da će svoja prava štitit pred organima države Crne Gore.

U rješenju o razrješenju Carević tvrdi da se glavna gradska arhitektica nije u zakonskom roku izjasnila na zahtjev za davanje saglasnosti na izvjesno idejno rješenje, da bi mu potom poturila na potpisivanje nezakonito rješenje.

Stupanjem na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji obajekata Opština Budva je prije dvije godine ustanovila Službu gradskog arhitekte, a Samardžička je u junu 2018. imenovana. Nakon smjene, ona je nastavila da radi u Opšptini, gdje je i zapošljena od 2004. na poslovima urbanizma i planiranja

Bonus video: