APEL GRAĐANIMA DA PRIJAVE LOPOVE

CEDIS: Česte krađe vrata sa trafostanica u Podgorici

Glavni inženjer za trafostanice i kablove Nikola Vukčević je kazao da je krađa aluminijumskih vrata sa trafostanica svakodnevna pojava
257 pregleda 1 komentar(a)
trafostanica ukradena vrata, Foto: Cedis.me
trafostanica ukradena vrata, Foto: Cedis.me
Ažurirano: 16.02.2018. 15:47h

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) apelovao je na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na mreži i njenim objektima prijave dežurnim službama, upozoravajući na česte krađe vrata na trafostanicama.

Navodi se da su mreža i objekti CEDIS-a na prometnim lokacijama u Glavnom gradu konstantno "na udaru kradljivaca".

„Učestala krađa zaštitnih vrata sa trafostanica u urbanom jezgru Podgorice predstavlja izuzetan rizik za prolaznike, jer oprema u trafostanici pod naponom ostaje neobezbijeđena“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da nakon svake otkrivene krađe CEDIS sprovodi urgentno obezbjeđivanje trafostanice.

Glavni inženjer za trafostanice i kablove Nikola Vukčević je kazao da je krađa aluminijumskih vrata sa trafostanica svakodnevna pojava.

„Da kradljivci ne prezaju ni od čega govori podatak da su ukradena vrata sa trafostanica u samom gradskom jezgru, u dvorištima škola i državnih ustanova, kao i na prometnim saobraćajnicama“, rekao je Vukčević.

On je kazao da su privremeno obezbijeđene trafostanice „Škola Drač“, „Kruševac 7“ i „Drač 6“, dok su na trafostanicama „Dom omladine“ i „Narodna banka“ ugrađena nova vrata.

„Ekipe CEDIS-a sprovode vanredne kontrole objekata i mreže, ali konstantan nadzor oko 600 trafostanica na području Podgorice nije moguće sprovesti“, navodi se u saopštenju.

Iste trafostanice, kako su objasnili, nekoliko dana nakon sanacije opet se "nađu na meti kradljivaca".

Materijalna dobit počinioca tog krivičnog djela na tržištu sekundarnih sirovina je, kako su kazali, skromna, dok je opasnost po živote građana u slučaju krađe zaštitnih elemenata sa trafostanice izuzetno velika.

Iz CEDIS-a upozoravaju da su slični problemi i u drugim djelovima Crne Gore.

„Prošle godine krađe su bile izražene u Nikšiću, gdje su sa osam trafostanica otuđena vrata, više nisko-naponskih ormara su razbijeni zbog bakarnih šina, dok je iz starog postrojenja trafostanice Bistrica otuđena značajna količina bakarnih sabirnica“, objasnili su iz CEDIS-a.

Prošle godine u Beranama, Andrijevici, Rožajama, Plavu, Gusinju, Petnjicabilu bilo je deset slučajeva krađe elemenata trafostanica, najčešće trafo ulja i bakarnih djelova.

Preporučujemo za Vas