Konjević: Epidemija neće omesti projekte uređenja Herceg Novog i unaprjeđenja kvaliteta života građana

Prema njegovim riječima, sa smanjenjem opasnosti od širenja virusa COVID-19, grad i stanovništvo se polako vraćaju u standardne tokove
946 pregleda 0 komentar(a)
Konjević, Foto: Opština Herceg Novi
Konjević, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 08.05.2020. 11:41h

Epidemija koronavirusa zasigurno će uticati na predstojeću sezonu i ekonomske pokazatelje, ali ona neće omesti prioritetne projekte Opštine Herceg Novi koji su usmjereni na uređenje prostora i unaprijeđenje kvaliteta života građana, ističe potpredsjednik novske Opštine Miloš Konjević.

Prema njegovim riječima, sa smanjenjem opasnosti od širenja virusa COVID-19, grad i stanovništvo se polako vraćaju u standardne tokove. Za lokalnu samoupravu to znači i sagledavanje aktuelne situacije na terenu, posebno kada su u pitanju kvalitet turističke ponude, infrastrukturni problemi i rad preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština, a u susret neizvjesnom periodu uslijed zasigurno slabijeg dolaska turista ovog ljeta.

Govoreći o najznačajnijim projektima, Konjević ističe da su ispred zgrade Opštine u toku radovi na izgradnji podzemne garaže, a raspisan je javni konkurs za izbor strateškog partnera za izgradnju nove autobuske stanice u Igalu. Takođe, počinju pripremni radovi za asfalitranje i sanaciju puta u Zelenici, odnosno spajanje Donjih i Gornjih Sasovića, i to u saradnji sa građanima. Uskoro će početi i radovi na izgradnji javne ravjete uz magistralni put Meljine-Petijevići (od kružnog toka u Meljinama do poslednjih kuća u naselju Podi – do odvajanja za zaseok Rusmani).

"Uskoro kreće i druga faza radova na proširenju puta prema Vrbanju, a do kraja ove godine biće završeno i spajanje sela Obalice sa Rujevom, za šta će biti betonirano oko kilometar puta. Zeleniku očekuju i radovi na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže - kanalizacionog kolektora Kutsko polje, za šta je Opština Herceg Novi izdvojila 125 hiljada eura", napominje Konjević.

On podsjeća i da je krajem prošle godine završena prva faza radova - betoniranje puta do sela Rujevo, u dužini od kilometar, a koje su zajedno finansirali Opština Herceg Novi, MZ Zelenika-Kuti, Uprava javnih radova i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Kako ocjenjuje, ovakvi projekti su od izuzetnog značaja za vrijednovanje turističkog potencijala i oživljavanje sela u zaleđu Herceg Novog.

Radovi na izgradnji vrlo važne dionice biće izvedeni i na Toploj 3. Radi se o novom putu T5, koji će spajati trasu od marketa "Voli" do "Ramarexa", a tender za ovaj posao biće raspisan u najskorijem roku. Takođe, očekuje se završetak radova na asfaltiranju puta pored nekadašnjeg kineskog restorana, kao i asfalterski radovi u dijelu Ulice Spasića i Mašere.

Iz Opštine Herceg Novi saopšteno je da će uskoro početi radovi na sanaciji i asfaltiranju i u naselju Savina, odnosno u Ulici Bokeljskih mornara, od maloprodajnog objekta “Škorpion” do restorana “Galija”, dok će radnici preduzeća Komunalno stambeno izvršiti poslove na uređenju pomenute trase, odvodu površinskih voda i postavljanju stubova javne rasvjete.

Konjević dodaje da je lokalna uprava svjesna problema i oštećenja koja su nastala u naselju Gomila, odnosno putevima kroz to naselje, usljed izvođenja radova na rekonstrukciji magistrale u Igalu.

"Izvjesno je da ćemo morati uložiti određena sredstva kako bi sanirali dionice nekih puteva, ali moramo ići korak po korak. Temeljna rješenja zahtijevaju detaljnu analizu i odgovornost nadležnih. Mi ne bježimo od problema, naprotiv borimo se za prava naših sugrađana i podizanje kvaliteta života svih nas koji živimo u Herceg Novom. Kao građanin, kao roditelj i kao neko ko je svoj život posvetio boljitku lokalne zajednice, ponajmanje kao politički akter, želio bih da naši sugrađani znaju da ćemo, kao i do sada, dati svoj maksimum u cilju rješavanja njihovih problema", kaže Konjević.

Kako ističe potpredsjednik Opštine, priroda posla i života grada je takva da, uprkos epidemiji i zasigurno slabijoj sezoni, Herceg Novi mora biti spreman da dočeka turiste. S tim u vezi, Koordinaciono tijelo za praćenje turističke sezone je zasijedalo, a ovih dana počinju i pripreme za sezonu, uređenje Šetališta Pet Danica, ali i mnogih drugih dionica i mjesta o kojima će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Saopšteno je da će Opština Herceg Novi u narednom periodu uložiti i značajna sredstva za uređenje stepeništa Marka Vojnovića u Starom gradu, a potom i stepeništa u Ulici Elize Duković Lombardić (bivša Risanska). Tu su i radovi koji se izvode na adaptaciji Kuće Iva Andrića, kao i na rekonstrukciji zgrade Gradske muzike Herceg Novi. Do kraja ove godine očekuje se postavljanje spomenika humanisti i načelniku grada Mirku Komnenoviću.

"Možemo reći da naš grad pomenutim projektima čini određeni kulturološki iskorak i potvrđuje svoje opredjeljenje da oda počast znamenitim građanima i ličnostima koji su ostavili dubok trag u Herceg Novom", zaključuje Konjević.

Službe na visini zadatka tokom epidemije

Konjević ističe da su od početka epidemije virusa COVID-19 gradska preduzeća "Komunalno stambeno", "Čistoća", "Vodovod i kanalizacija", kao i Služba zaštite i spasavanja, bili na visini zadatka. U otežanim i nesvakidašnjim uslovima bilo je potrebno brinuti o gradu, sa ciljem obezbijeđenja vršenja svih poslova, bez ugrožavanja zdravlja stanovništva i zaposlenih.

"Uz medicinske radnike, opštinske volontere i Crveni krst Herceg Novi, želim da se zahvalim i svim zaposlenima lokalnih preduzeća čiji je osnivač Opština. Oni, kao i svi mi, imaju porodice i svoje brige, i u zaista neugodnom periodu pokazali su veliku dozu hrabrosti i požrtvovanosti, i na tome im veliko hvala", poručuje potpredsjednik Konjević.

Napominje da će se prijem građana svake druge subote nastaviti po završetku epidemije, u skladu sa mjerama NKT i Instituta za javno zdravlje, a do tada svi građani se mogu obratiti mejlom na kabinet@hercegnovi.me .

Bonus video: