Begović: Amandman SD-a, Force i HGI diskriminatoran

Amandman na Predlog zakona o kojem bi parlament trebalo da raspravlja naredne sedmice dostavili su poslanici Ivan Brajović, Boris Mugoša, Genci Nimanbegu i Adrijan Vuksanović.
1850 pregleda 1 komentar(a)
Zdravko N. Begović predsjednik Advokatske komore Crne Gore, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Zdravko N. Begović predsjednik Advokatske komore Crne Gore, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Amandman kojim poslanici Socijalde demokrata, Force i Hrvatske građanske inicijative traže da se predloženi zakon o amnestiji ne odnosi na krivično djelo teško ubistvo, diskriminatoran je i nije u skladu sa principom pravičnosti, smatra predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

Amandman na Predlog zakona o kojem bi parlament trebalo da raspravlja naredne sedmice dostavili su poslanici Ivan Brajović, Boris Mugoša, Genci Nimanbegu i Adrijan Vuksanović.

Begović je agenciji MINA kazao da bi osobe koje su osuđene za teško ubistvo, uz dužno poštovanje žrtava i članova njihovih porodica, izuzimanjem od amestije bile dovedene u neravnopravan položaj u odnosu na ostale osuđene osobe.

“Ovakav amandman je vrlo diskriminatoran i nije u skladu sa principom pravičnosti, budući da su sve te osobe, koju su oglašena krivim za teško ubistvo, osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora, koja ne može biti kraća od 30 godina, niti duža od 40 godina”, rekao je Begović.

Prema njegovim riječima, predlog zakona je potpuno opravdan, jer su zatvorske prostorije prenatrpane i u znatnoj mjeri prevazilaze standarde za boravak osuđenih osoba u zatvorskim prostorijama.

“Vladajuća koalicija predložila je Zakon o amnestiji, sa obrazloženjem da je donošenje tog zakona neophodno kako bi se rasteretili zatvori i kako bi se na taj način, doprinijelo prevenciji unošenja i širenja koronavirusa u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija”, naveo je Begović.

Kako je naveo, treba imati u vidu i preporuke Komiteta Savjeta Evrope u vezi sa tretmanom osoba lišenih slobode u kontekstu pandemije koronavirusa, kojim je preporučeno da se države više koriste preinačenjem kazne i ranijim otpustom za osuđene u cilju rasterećenja zatvorskih kapaciteta.

To, kako je kazao, omogućuje i institut amnestije, koji je u skladu sa crnogorskim krivičnim zakonodavstvom

On je rekao da i države u okruženju, u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, takođe razmišljaju o donošenju Zakona o amnestiji.

"U nekim državama je donošenje Zakona o toku, što je još jedna potvrda o opravdanosti donošenja ovog zakona", rekao je Begović.

On je kazao da je predlog Zakona iniciran i dostavljen nadležnim organima, kada je epidemija viruisa COVID - 19 bila na vrhuncu i kada je trajanje epidemije bilo vrlo neizvjesno.

Prema riječima Begovića, procedura donošenja zakona je strogo formalna i zahtijeva određeno vrijeme.

"Ako bude donijet ovaj zakon, on će u punoj mjeri ostvariti svoju svrhu, pogotovo što Svjetska zdravstvena organicija još nije proglasila prestanak pandemije, a kako sada stvari stoje, postoji vrlo realna opasnost da se novi talas koronavirusa opet pojavi na jesen”, zaključio je Begović.

Bonus video: