Neizvjestan rok za završetak nove zgrade Gradskog pozorišta: Podstanari i u 2020. godini

Glumci Gradskog pozorišta u Podgorici lani odigrali 113 predstava, neizvjestan rok za završetak nove zgrade
1658 pregleda 0 komentar(a)
Kamen temeljac polagan dva puta, Foto: Boris Pejović
Kamen temeljac polagan dva puta, Foto: Boris Pejović

Zgrada Gradskog pozorišta u Podgorici neće biti završena ni u ovoj godini - sudeći prema podacima koji su objavljeni u izvještaju o radu za 2019.

Na novoj zgradi pozorišta, prema podacima iz tog dokumenta, lani su izvedeni radovi vrijedni 862.000 eura, od čega je iz budžeta Glavnog grada plaćeno 736.314 eura. Do kraja 2019. izvedeni su radovi u vrijednosti od oko 2,5 miliona, dok je ukupna vrijednost ugovorenih radova 3,9 miliona - bez scenske tehnike, opreme i opremanja enterijera, za koje radovi još nisu ugovoreni.

Kamen-temeljac za tu zgradu polagan je dva puta, na mjestu nekadašnjeg bioskopa “Kultura”, koji je srušen 2011. Prvi rok za završetak građevinskih radova bio je 17. oktobar 2018. Taj rok je, kako su “Vijestima” ranije kazali iz Glavnog grada, probijen na zahtjev izvođača kompanije “Cijevna komerc”, jer su tražili pojašnjenje i dopunu podataka za projektnu dokumentaciju.

Ugovor o izgradnji sa preduzećem “Cijevna komerc”, kako je saopšteno, zaključen je 6. oktobra 2016.

“Izvođač je zvanično uveden u posao 17. oktobra 2016, a rok završetka radova bio je 17. oktobar 2018. Zbog problema u tehničkoj dokumentaciji, tj. glavnom projektu, zaključen je aneks sa novim rokom završetka radova 5. januara 2019”, kazali su ranije iz PG biroa.

Radovi na izvođenju scenske tehnike i opreme, naveli su, još nisu ugovoreni.

“Planirana je i izmjena glavnog projekta scenske tehnike zbog racionalizacije i zastarjelosti opreme. Usvajanje ovog projekta je preduslov za objavljivanje novog tenderskog postupka za odabir najpovoljnijeg izvođača ovih radova. Izvođenje ovih radova je uslov za okončanje svih radova po osnovnom ugovoru (kao na primjer završnim radovima na unutrašnjoj obradi zidova sala, kao i galanterije, elektroinstalacija...). Do okončanja tenderskog postupka za izvođenje scenske tehnike, opreme i namještaja, nismo u mogućnosti da damo precizan rok završetka radova na objektu”, kazali su iz PG biroa.

Iako decenijanama podstanari, bez odgovora kada će imati svoje sjedište, glumci Gradskog pozorišta lani su odigrali 113 predstava, pred 21.500 gledalaca. Od toga, 82 predstave odigrane su u Podgorici, 21 u drugim gradovima Crne Gore, a deset u inostranstvu.

Bonus video: