Holandija finansira još jedan transport zaštitne i medicinske opreme

"Kao što je bio slučaj sa transportom opreme krajem aprila, na zahtjev Crne Gore je odgovoreno preko NATO mehanizma Evroatlantski koordinacioni centar za odgovor u kriznim situacijama (EADRCC), a koji koordinira ponudu i potražnju pomoći u kriznim situacijama u okviru Alijanse,” pojašnjeno je iz holandske ambasade
1343 pregleda 2 komentar(a)
Proizvodnja maski, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Proizvodnja maski, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2020. 15:52h

Avion sa zaštitnom i medicinskom opremom trebalo bi da stigne u Podgoricu sjutra, rečeno je “Vijestima” iz holandske ambasade.

“Holandija će odgovoriti na zahtjev Crne Gore za logističku pomoć i finansiraće još jedan avion koji će transportovati opremu za ličnu zaštitu koju je Crna Gora kupila u Kini, kao i medicinsku i zaštitnu opremu koju je donirala Evropska unija kroz UNDP program. Kao što je bio slučaj sa transportom opreme krajem aprila, na zahtjev Crne Gore je odgovoreno preko NATO mehanizma Evroatlantski koordinacioni centar za odgovor u kriznim situacijama (EADRCC), a koji koordinira ponudu i potražnju pomoći u kriznim situacijama u okviru Alijanse,” pojašnjeno je.

Prvi avion, čiji let finansiraju Holanđani, sletio je u Crnu Goru 22. aprila. Tada je dopremljeno 762.000 maski, 455.000 rukavica, 5.000 test setova, 2.800 kompleta zaštitne odeće, 1.800 zaštitnih naočara, 450 toplomera i 20 štitnika za lice.

Ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav napisao je na tviter profilu da se raduje zbog isporuke pomoći Evropske Unije Crnoj Gori.

"Radujemo se isporuci dijela paketa pomoći EU za zdravstvo: 14 respiratora i velike količine maski, rukavica, naočara", napisao je on i dodao da se isporuka ostatka pomoći očekuje tokom mjeseca.

Bonus video: