RTCG: Napadi URA neutemeljeni

"Modernizacijom tehnoloških kapaciteta RTCG, i podizanjem produkcionih standarda, emisije koje su do sada snimane u malom studiju površine 158 m², preseljene su u Veliki studio površine 550 m² i visine 12,5 m"
1351 pregleda 0 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 14.05.2020. 15:16h

Radio televizija Crne Gore (RTCG), reagovala je na, kako su naveli, "neutemeljene napade" Građanskog pokreta URA iznijetih u vezi sa Ugovorom o nabavci lož ulja.

Kako je saopšteno iz kabineta generalnog direktora RTCG, postupak sklapanja ugovora sprovodi se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a da je procjena o potrošnji lož ulja za 2020. godinu formirana osnovu produkcionog plana, koji predviđa da se većina programskih sadržaja realizuje iz Velikog studija Televizije Crne Gore.

"Modernizacijom tehnoloških kapaciteta RTCG, i podizanjem produkcionih standarda, emisije koje su do sada snimane u malom studiju površine 158 m², preseljene su u Veliki studio površine 550 m² i visine 12,5 m. Zagrijavanje tog studija, zbog jutarnjeg programa, počinje u 4 sata ujutro i obično se završava u 22 sata, a zahtijeva stavljanje u pogon tri kotla, pojedinačnih kapaciteta 80 l/h, odnosno 240 litara po satu".

U reagovanju se navodi i da je za 2020. planiran puni kapacitet postrojenja.

"Tokom 2019. veći dio studijskog programa sniman je u malom, takozvanom informativnom studiju, koji zahtijeva neuporedivo manju potrošnju energenta. U sklopu RTCG funkcioniše čak 6 radijskih i televizijskih studija, uključujući i novi virtuelni studio koji će uskoro biti stavljen u funkciju, a u kojima se po standardima primijenjene tehnologije zahtijeva temperatura ne manja od 22 stepena. Eksperti iz URE, morali su iz Ugovora koji je dostupan javnosti uočiti razliku između planiranih i utrošenih količina goriva. Neobično je da je ignorisana činjenica iz Ugovora - Član 5. o sukcesivnoj isporuci lož ulja. RTCG plaća samo isporučene, odnosno utrošene količine energenta".

Dodaju i da je stara, zamijenjena tehnologija "rasipala energiju" i uticala na temperaturu u određenim tehničko-tehnološkim prostorijama.

"Instaliranom novom opremom i primjenom, prije svega, LED tehnologije, biće ostvarena značajna ušteda u potrošnji električne energije. Svi ugovori o javnim nabavkama koje potpisuje menadžment dostupni su javnosti i Savjetu RTCG, kojem je zakonodavac povjerio kontrolnu ulogu. Elementarno pravilo u demokratskim sistemima je odgovornost prema javnoj riječi, a svaki neosnovani napad na Javni servis može se smatrati političkim pritiskom. O prednostima nove tehnologije, uštedama energije, potrošnji lož ulja, kao i o činjeničnom stanju u RTCG pozivamo predstavnike URE da pošalju svoje eksperte da se uvjere i sve nadležne državne institucije da izvrše provjeru zakonitosti poslovanja u RTCG", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: