U CG stigao dio medicinske opreme koju je donirala EU, Orav: Nadamo se da respiratori neće biti potrebni

Orav je zahvalio Holandiji i NATO-u na organizaciji leta, kolegama iz UNDP-ja koji su sproveli donaciju, kao i Vladi i građanima Crne Gore koji su, kako je rekao, bili spremni za saradnju
3142 pregleda 6 komentar(a)
Dopremanje pomoći, Foto: Vlada Crne Gore
Dopremanje pomoći, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.05.2020. 20:42h

U Crnu Goru je danas dopremljen dio medicinske i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike, u okviru donacije Evropske unije (EU) vrijedne tri miliona eura, koju sprovodi UNDP, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore.

"Danas je u Crnu Goru dopremljen dio planirane medicinske opreme, i to: 14 medicinskih respiratora i kontigent lične zaštitne opreme za sektor zdravstva (80.000 rukavica, 50.560 hirurških maski i 10.200 zaštitnih naočara). Kraljevina Holandija je, na zahtjev Crne Gore upućen preko NATO mehanizma Evroatlantski koordinacioni centar za odgovor u kriznim situacijama (EADRCC) krajem aprila, finansirala avionski transport kojim je, uz medicinsku i zaštitnu opremu doniranu od EU, dopremljena i oprema za ličnu zaštitu koju je Crna Gora kupila u Kini", navodi se u saopštenju.

Iz NATO je danas saopšteno da pošiljka takođe uključuje pet metara kubnih lične zaštitne opreme namijenjene za Bosnu i Hercegovinu i jedan metar kubni lične zaštitne opreme za Albaniju.

Iz NATO su napomenuli da je Crna Gora ranije dobila pomoć od više zemalja članica, među kojima su i Turska i Sjedinjene Američke Države (SAD).

EADRCC funkcionise 24 sata dnevno, a preko njega se koordiniraju zahtjevi za pomoć od zemalja članica i partnerskih država, kao i ponude za pružanje pomoći.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav, rekao je da donacija koja je danas dopremljena u Crnu Goru predstavlja dio pomoći od tri miliona eura, kao i da simbolizuje solidarnost građana EU sa građanima Crne Gore.

"U današnjoj isporuci se nalazi dosta zaštitne opreme, kao što su maske i rukavice, ali imamo i respiratore. Neko se može zapitati čemu respiratori kad već danima nema zaraženih, ali, kao što je i vrijeme danas promjenljivo i nosim kišobran ako mi bude potreban, tako je i sa respiratorima – nadamo se da neće biti potrebni, ali ako dođe drugi talas, bolje je da ih imamo", rekao je Orav.

On je zahvalio Holandiji i NATO-u na organizaciji leta, kolegama iz UNDP-ja koji su sproveli donaciju, kao i Vladi i građanima Crne Gore koji su, kako je rekao, bili spremni za saradnju.

Aivo Orav, Daniela Gašaprikova, Aleksandar Drljević
Orav, Gašaprikova i Drljević(Foto: Vlada Crne Gore)

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević rekao je da smo poštovanjem preporuka i instrukcija struke i nadležnih institucija uspjeli da sačuvamo zdravlje stanovništva i da samo na taj način možemo biti među prvim državama koje će biti "korona fri" zemlje.

"U svemu ovome nijesmo bili sami, sa nama su bili naši partneri iz EU, država članica, međunarodnih organizacija poput UNDP i Svjetske zdravstvene organizacije i na tome smo im posebno zahvalni. Danas smo svjedočili dolasku kontingenta pomoći koji smo obezbijedili sredstvima EU i poreskih obveznika država članica i ovo je dokaz da uz Crnu Goru, u teškim trenucima kad se svi borimo protiv koronavirusa, partneri stoje čvrsto", rekao je on.

Drljević je posebno zahvalio Holandiji, koja je kroz mehanizam NATO-a EADRCC finansirala, već drugi put, transport opreme, uz opremu koja je obebijeđena donacijama prijatelja iz Kine, dijaspore i građana.

"Ovo je još jedna potvrda da EU i NATO komplementarno djeluju i u ovim situacijama i da samo zajedništvom i solidarnošću možemo da nađemo odovore na izazove sa kojima se današnji svijet suočava", kazao je Drljević.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova je poručila da je UNDP uz partnere iz Vlade i Delegacije EU, kako bi pokazali da saradnja daje rezultate.

"Iako nam je svima drago što je u Crnoj Gori epidemija pod kontrolom, ova medicinska oprema predstavlja insvesticiju u pripremljenost sektora zdravstva. Uz stalne prekide u globalnim lancima snabdijedvanja medicinskom opremom, svaka donacija i nova isporuka čine Crnu Goru snažnijom u kontinuiranom odgovoru protiv virusa, sve dok vakcina ne postane dostupna", rekla je ona.

U saopštenju se dodaje da je ugovor vrijedan tri miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike, potpisan početkom aprila između Delegacije Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

"Ugovorom je predviđena donacija Crnoj Gori 100 respiratora, 10 mobilnih rendgenskih uređaja, kao i lične zaštitne opreme – uključujući maske, rukavice, hirurške kape, zaštitna odijela i zaštitne naočare. Isporuka ostatka opreme očekuje se u narednim sedmicama", piše u saopštenju.

“Vijestima” je iz holandske ambasade ranije rečeno da bi avion sa zaštitnom i medicinskom opremom trebalo danas da stigne u Podgoricu.