Bolji plasman za pljevaljski sir

Opština uz pomoć donacije Norveške unapređuje kvalitet poznatog pljevaljskog proizvoda
2267 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od manifestacija Dani pljevaljskog sira, Foto: Goran Malidžan
Sa jedne od manifestacija Dani pljevaljskog sira, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja dobila je od Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške sredstva za realizaciju projekta Podrška unapređenju kvaliteta i plasmana brenda “Pljevaljski sir“.

Cilj podrške Norveške razvoju Zapadnog Balkana kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora“, je doprinos ravnomjernijem društveno-ekonomskom razvoju u Crnoj Gori kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama.

Opštini Pljevlja dodijeljen je grant u iznosu od 18.436 dolara, a projekat će biti realizovan u narednih osam mjeseci.

U okviru projekta je planirana nabavka aparata za vakuumiranje proizvoda i rashladne vitrine, koju će koristiti Udruženje proizvođača pljevaljskog sira radi ispunjavanja standarda bezbjednosti hrane u procesu prodaje proizvoda.

U tu svrhu planirana je nabavka 2.500 ambalažnih jedinica od prehrambene plastike, različitih zapreminskih jedinica. Opština Pljevlja će obezbijediti prostor za organizovano funkcionisanje udruženja. Za potrebe pakovanja i plasiranja na tržištu, biće izrađene etikete sa logotipom i specifikacijiom pljevaljskog sira.

Planirano je i angažovanje konsultanta za potrebe unapređenja kapaciteta udruženja, koji će pratiti procedure u ispunjavanju zahtjeva standarda u procesu zaštite proizvoda, koordinisaće aktivnosti vezane za obuke predviđene projektom i sarađivati sa projektnim timom za vrijeme realizacije projektnih aktivnosti. Realizovaće se obuke na temu marketinga i tržišta, kao i obuke u oblasti zaštite i bezbjednosti proizvoda. Obuke su planirane za članove udruženja proizvođača pljevaljskog sira, kao i za proizvođače koji imaju preduslove za zaštitu proizvoda i unapređenje kvaliteta u proizvodnji. Aktivnosti uključuju i promociju projekta, što podrazumijeva izradu promotivnog materijala, prezentaciju pljevaljskog sira jednoj od manifestacija ili sajmova hrane u glavnom gradu.

Završni događaj projekta planiran je u okviru manifestacije “Dani pljevaljskog sira”, koja će se u novembru 19. put održati u Pljevljima.

Cilj projekta je unapređenje ekonomskih aktivnosti i umrežavanje malih poljoprivrednih proizvođača i poboljšanje poslovnog ambijenta za prodaju tradicionalnog proizvoda. Posebni ciljevi koji će se ostvariti implementacijom planiranih projektnih aktivnosti su unapređenje procesa plasmana tradicionalnog proizvoda na domaće i regionalno tržište, podizanje kapaciteta udruženja proizvođača i njihovo međusobno povezivanje, kao i stvaranje ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta u sektoru poljoprivrede.

Takođe, doprinijeće usvajanju znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača u oblasti marketinga, zaštite šema kvaliteta i načina za ostvarivanje prepoznatljivosti tradicionalnog brenda na tržištu Crne Gore i regiona. Kao jedan od rezultata očekuje se unapređenje mogućnosti otvaranja novih kanala prodaje kroz turističku djelatnost.

Realizacija projekta doprinijeće jačanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa kroz intervencije koje doprinose unapređenju procesa i kvaliteta proizvoda, što je jedan od ciljeva projekta “Norveška za vas - Crna Gora“.

Za projekat “Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana - Norveška za vas - Crna Gora“, Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške ukupno je izdvojilo 1,4 miliona eura. Projekat sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i trajaće 24 mjeseca.

Bonus video: