KCCG: Po prvi put samostalno izvedena kompleksna procedura na grudnoj i stomačnoj aorti

Intervenciju izveo tim KCCG na čelu sa dr Vesnom Sjekloća Ivanović, načelnicom Centra za invazivnu dijagnostiku, terapiju srcai i krvnih sudova, dr Pericom Marašem, načelnikom Centra za vaskularnu hirurgiju i hirurgom dr Milosavom Cmiljanićem
4237 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

U Kliničkom centru Crne Gore kod pedesetpetogodišnjeg pacijenta iz Herceg Novog sa disekcijom (rascjep zida) torakalne aorte urađena je po prvi put samostalno izuzetno kompleksna i komplikovana operativna procedura na grudnoj i stomačnoj aorti.

Ovu intervenciju izveo je tim KCCG na čelu sa dr Vesnom Sjekloća Ivanović, načelnicom Centra za invazivnu dijagnostiku, terapiju srcai i krvnih sudova, dr Pericom Marašem, načelnikom Centra za vaskularnu hirurgiju i hirurgom dr Milosavom Cmiljanićem.

Dr Sjekloća Ivanović je, kako je saopšteno iz KCCG, navela da je kod pacijenta verifikovana teška komplikovana disekcija tip 3 koja je zahvatila grudnu i stomačnu aortu.

"Nakon prijema i liječenja u Intenzivnoj jedinici i stabilizacije stanja pacijenta urađena je pripremna operacija od strane vaskularnih hirurga gdje je urađeno premoštenje između lijeve karotidne i lijeve arterije supklavije, kao i suport sledećoj intervenciji koja je trebala da se uradi u uslovima Angio sale. Ova procedura podrazumijeva ugradnju stentova, stent graftova, koja će obezbijediti da zid aorte bude stabilan, da ne dolazi do daljeg rascjepa i da se spriječe fatalne komplikacije kod ovog pacijneta", kazala je dr Sjekloća Ivanović.

Ona je dodala da je pacijent sa Centralne ntentenzivne njege premješten na Odjeljenje vaskularne hirurgije, u potpuno zadovoljavajućem stanju, da je hemodinamski i klinički potpuno stabilan, sa pokrentim ekstremitetima bez bolova i da će uskoro biti otpušten iz KCCG.

Dr Maraš je kazao da je po prijemu u KCCG kod pacijenta prvo urađena veoma teška i komplikovana hirurška intervencia radi stabilizacije njegovog stanja.

"Prije 15 dana najprije je urađena operacija transpozicije krvnih sudova na vratu i grudnom košu, koja je izuzetno teška i komplikovana intervencija koja se do prije nekoliko mjeseci radila samo u Kliničkom centru Srbije. Nakon stabilizacije stanja i hemodinamske stabilnosti u Centru za endovaskularnu hirurgiju, odnosno u Centru za interventnu radilogiju urađen je i finiš te operacije, a to je plasiranje stenta kod disekcije torakalne aorte", objasnio je dr Maraš.

On je istakao da je Centar za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, zahvaljujući razumijevanju i podršci menadžmenta KCCG dobio nekoliko mladih specijlizanata, a uskoro bi trebalo još jednog, čime će biti prevaziđeni kardovski problemi od prije nekoliko godina, za duži vremenski period.

Dr Cmiljanić je istakao da je, po stabilizaciji opšteg stanja, nakon skoro nedjelju dana, urađena jedna intervencija koja se do sada nikada nije radila u Crnoj Gori samostalno.

"Dr Maraš kao šef ekipe i ja smo uradili tu intervenciju, a nakon toga je urađena endovaskularna procedura koja je protekla uredno. Ponosan sam na cijeli tim što je uradio i što smo napravili jedan veliki iskorak u liječenju naših pacijenata i zahvalan sam svima kao i rukovodstvu KCCG", naglasio je dr Cmiljanić.

Pacijent Zlatko Plivelić iz Herceg Novoga kazao je da je kada mu je pozlilo upućen u KCCG i da je odmah nakon stabilizacije stanja, u roku od tri dana operisan.

"Nisam ni bolovao, što se kaže da imam neke posljedice nemam, juče je bila druga operacija. Reći ću samo da se i ovdje može doći, ne samo u Zagreb, Ljuljanu, Beograd, poručio je Plivelić.

Bonus video: