Ombudsman: Izostaje politička volja za ostvarivanje prava LGBT zajednice

"Prema podacima Uprave policije u 2019. godini ovom organu je podnijeto 100 prijava na diskriminatorno postupanje, a seksualna orijentacija je činila osnov diskriminacije u 89 slučajeva. Čak 88% uopšte registrovanih prijava odnosile su se na uvredljive komentare koje su građani iznosili na facebook profilima", kaže se u saopštenju
303 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U susret sjutrašnjem Međunarodnom danu protiv homo/bi/transfobije upućujemo snažnu poruku podrške LGBTIQ zajednici u istrajnoj borbi za poboljšanje položaja i prihvatanja u društvu, nastavljajući da pružamo konkretan doprinos zaštiti i promociji njihovih prava i sloboda, saopšteno je iz Kabineta Zaštitniika ljudskih prava i sloboda.

Oni su naveli da ne postoji politička volja u odnosu na ostvarivanje prava LBGT osoba.

"Podsjećamo da je neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola (za šta se zalažemo od 2012.god) poslata poruka nedostajuće političke volje i upitnog poznavanja koncepta ljudskih prava i sloboda, u odnosu na ostvarivanje prava LGBT osoba. Ipak, neupitna je obaveza države da u svim konkretnim činjenično - pravnim situacijama neposredno primijeni međunarodni ugovor i praksu kada odlučuje o pravima i slobodama pojedinaca iz ove zajednice", kaže se u saopštenju.

Kako navde, uprkos postojećim zakonodavnim rješenjima kojima je obezbijeđena zaštita po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta u krivično-pravnom i prekršajno-pravnom postupku, broj prijavljenih slučajeva koji potencijalno sadrže elemente krivičnog djela počinjenog iz mržnje i govora mržnje prema LGBT osobama je u porastu, a krivično gonjenje za ta krivična djela uglavnom izostaje.

"Iako je u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore iz 2019. godine konstatovano da je saradnja između civilnog društva i policije u ovoj oblasti konstruktivna, potrebno je poboljšati bilans rezultata krivičnih gonjenja u slučajevima govora mržnje, što je saglasno zapažanjima Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) da se krivični postupci u slučajevima nasilja prema LGBTI osobama olako odbacuju i da se većina slučajeva tretira kao prekršaj", kaže se u saopštenju.

Kako su istakli u saopštenju, neophodna je kontinuirana edukacija sudija, tužilaca i policijskih službenika, jer se na govor mržnje i krivična djela počinjena iz mržnje mora reagovati izricanjem djelotvornih, proporcionalnih i odvraćajućih sankcija, uz pravilno prepoznavanje svih otežavajućih okolnosti.

"Prema podacima Uprave policije u 2019. godini ovom organu je podnijeto 100 prijava na diskriminatorno postupanje, a seksualna orijentacija je činila osnov diskriminacije u 89 slučajeva. Čak 88% uopšte registrovanih prijava odnosile su se na uvredljive komentare koje su građani iznosili na facebook profilima", kaže se u saopštenju.

Kako su sopštili, posebno zabrinjavaju informacije koje dobijamo od civilnog sektora o brojnim neprijavljenim slučajevima nasilja prema transrodnim, rodno varijantnim i interpolnim osobama, naročito u porodicama.

"Sve to ukazuje da prihvatanje seksualnih i rodnih različitosti napreduje sporim tempom, pa pitanju podizanja svijesti i razumijavanja koncepta rodnog identiteta, seksualne orijentacije i interseksualnih karakteristika treba posvetiti dodatnu pažnju. Sa ciljem jačanja svijesti ukupne javnosti važno je nastaviti sa proaktivnim pristupom, ali i pravovremenim i efikasnim reagovanjem na slučajeve kršenja ljudskih prava i sloboda LGBT zajednice, naročito na ugrožavanje njihovog fizičkog i psihičkog integriteta i govor mržnje", dodaju u saopštenju.

Oni su podsjetili da se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (International Day against Homophobia and Transphobia – IDAHOT) obilježava se širom svijeta u sjećanje na 17. maj 1990. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija zvanično uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

Bonus video: