posjetioci u obavezi su da se pridržavaju svih privremenih mjera Ministarstva zdravlja

Besplatan ulaz u sve nacionalne parkove povodom Evropskog dana parkova

„Lijepo vrijeme i besplatan ulaz u svih pet nacionalnih parkova privukao je veliki broj građana. Mnogi su iskoristili Dan nezavisnosti 21. maj, kao i 22. maj Međunarodni dan biodiverziteta da provedu u prirodi. Sa ublažavanjem širenja pandemije, kako kod nas, tako i u regionu, mi u Nacionalnim parkovima Crne Gore očekujemo, pored domaćih posjetilaca, uskoro i posjetu regionalnih,″ kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica
330 pregleda 0 komentar(a)
Dan nacionalnih parkova CG, Foto: Nacionalni parkovi CG
Dan nacionalnih parkova CG, Foto: Nacionalni parkovi CG

Povodom Evropskog dana parkova, 24. maja, u nedjelju, besplatan je ulaz u svih pet crnogorskih nacionalnih parkova. 

„Lijepo vrijeme i besplatan ulaz u svih pet nacionalnih parkova privukao je veliki broj građana. Mnogi su iskoristili Dan nezavisnosti 21. maj, kao i 22. maj Međunarodni dan biodiverziteta da provedu u prirodi. Sa ublažavanjem širenja pandemije, kako kod nas, tako i u regionu, mi u Nacionalnim parkovima Crne Gore očekujemo, pored domaćih posjetilaca, uskoro i posjetu regionalnih,″ kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Svake godine EUROPARC federacija sa sjedištem u Njemačkoj, međunarodna organizacija koja okuplja parkove prirode i nacionalne, a čiji su član i JPNPCG, organizuje brojne promotivne, ekološke i edukativne aktivnosti. Ove godine Evropski dan parkova obilježava se online i pod sloganima #ParkoviZaZdravlje i Zdravi Parkovi, Zdravi Ljudi. 

Edukatori NPCG putem online poruka podsjetiće javnost o vrijednostima parkova Crne Gore, i ukazati na značaj njihove zaštite i očuvanja za postojeće i buduće generacije. 

U fokusu interesovanja institucija i organizacija koje se bave zaštitom prirode, upravo je odnos prirode i zdravlja. 

Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope (EUROPARC) s ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj zelenih područja. Ovaj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. 

Podsjećamo svi posjetioci nacionalnih parkova Crne Gore u obavezi su da se pridržavaju svih privremenih mjera i preporuka Ministarstva zdravlja.

Preporučujemo za Vas