Odbornica u SO Kotor Bruna Lončarević obmanula javnost iznoseći lažnu informaciju

Lončarevič nije bila spremna da odgovori na pitanje zašto je obmanula javnost iznoseći lažnu informaciju o navodnom sponzorisanju dnevnog lista Vijesti od strane Luke Kotor. "E pa, neću da vam odgovorim. Izvolite, vi to demantujte"
20757 pregleda 26 komentar(a)
Bruna Lončarević, Foto: Siniša Luković
Bruna Lončarević, Foto: Siniša Luković

Nezavisna odbornica dr Bruna Lončarević i odbornik Liberalne partije u SO Kotor Vido Drašković, obmanuli su crnogorsku javnost saopštivši da je preduzeće Luka Kotor AD prošle godine sponzorisalo dnevni list “Vijesti” sa 10.000 eura. Lončarević je takvu tezu iznijela govoreći o izvještaju o radu AD Luka Kotor za 2019. i prezentujući podatke o prošlogodišnjim sponzorstvima i donacijama te firme koja je u većinskom vlasništvu Opštine Kotor.

"Za sponzorstvo u izvještajnom periodu izdvojeno preko 86.000 eura. Najviše novca od donacija u iznosu od 10.000 eura je prošle godine dato ‘Vijestima’, dakle mediju u kome je isti onaj čovjek koji je napisao da Crna Gora, pa i Kotor klize ka fašizmu. Jasno je da se davalo svojim prijateljima”, kazala je Lončarević.

Njenu tezu da je Luka Kotor sponzorisala ND “Vijesti” prihvatio je i odbornik i predsjednik OO LP Kotora Vido Drašković.

“Nisam primijetio ni da je pomoć upućena Skala radiju iz Kotora koji po mojoj procjeni, sluša 50 odsto naših sugrađana, dok se listu ‘Vijesti’ opredjeljivala finansijska pomoć”, nadovezao se u skupštinskoj raspravi Drašković.

Ove navode u svom izvještaju sa sjednice SO Kotor, održane u utorak, prenio je Skala radio u tekstu koji takođe nosi netačan naslov “Luka Kotor donirala Vijestima 10.000 eura u 2019. godini”.

Lončarević i Drašković inače članovi su aktuelne vladajuće koalicije u Kotoru, predvođene DPS-om. Upravo zahvaljujući presudnom glasu Lončarevićeve, koja je tada bila odbornica SDP-a, DPS je preuzeo vlast u tom gradu smijenivši gradonačelnika Vladimira Jokića i oborivši do tada vladajuću koaliciju Demokrate-DF-URA-SDP-SNP.

Luka Kotor AD prošle godine nije ni sponzorisala, niti donirala dnevnom listu “Vijesti” što tvrde Lončarevićeva, Drašković i Skala radio, niti je sponzorisala ili donirala izdavača dnevnika “Vijesti” - kompaniju Daily Press DOO iz Podgorice. U izvještaju o radu Luke Kotor za 2019, na koji su se Lončarevička i Drašković pozvali, jasno stoji da je ta firma prošle godine imala ugovor o sponzorstvu sa Televizijom Vijesti.

Taj medij koji za osnivača ima istoimenu kompaniju iz Podgorice nije isto pravno lice u odnosu na kompaniju Daily Press DOO, koja je izdavač dnevnog lista “Vijesti”. Novinar dnevnog lista “Vijesti”, kojeg je Lončarevićeva indirektno prozivala u svojoj diskusuiji na sjednici SO Kotor, nema nikakav ugovorno-pravni odnos za kompanijom Televizija Vijesti, niti izvještava za taj medij.

“Ugovor o sponzorstvu je zaključen sa Televizijom Vijesti DOO - iznos od 10.000 eura kojima se obezbijedio dio novčanih sredstava potrebnih za snimanje jutarnjeg programa “Boje jutra” u kojem su Kotor i Boka promovisani kao turističke destinacije. Javnost se na ovaj način upoznala sa kruzing turizmom koji je sve razvijeniji u Kotoru i cijeloj Boki, informacijama o investicijama i ulaganjima u očuvanje životne sredine i CSR projekte, o broju kruzera i ostalih plovila koja uplovljavaju u Luku, broju turista, strukturi gostiju, vremenu zadržavanja i njihovim interesovanjima vezanim za Kotor i Boku”, piše na 25. stranici izvještaja o radu Luke Kotor u 2019, a koji je potom aktuelna odbornička većina u SO Kotor, zajedno sa Lončarevićevom i Draškovićem, i usvojila.

Lončarevič nije bila spremna da odgovori na pitanje zašto je obmanula javnost iznoseći lažnu informaciju o navodnom sponzorisanju dnevnog lista “Vijesti” od strane Luke Kotor.

“E pa, neću da vam odgovorim. Izvolite vi to demantujte”, kazala je ona u telefonskom razgovoru.

Odbornik LP Vido Drašković je kazao da se “pogrešno izrazio” na sjednici SO govoreći o sponzorstvima i donacijama Luke Kotor i da nije mislio na dnevni list, “već Televiziju Vijesti kako to stoji u izvještaju o radu Luke.”

“U pitanju je nenamjerna omaška i izvinjavam se uredništvu i menadžmentu dnevnog lista ‘Vijesti’”, poručio je on.

Bonus video: