"DOBILI SMO JOŠ JEDNO REKTOROVO UPAKOVANO NIŠTA"

CGO: Ako je sve tako sjajno, zašto Nikolić skriva dokumentaciju?

"Mi smo izrazili ozbiljnu zabrinutost što se za rektora ponovo bira lice koje sistemski promoviše netransparentnost i to potkrijepili konkretnim primjerom"
4196 pregleda 1 komentar(a)
Nikolić, Foto: Vlada Crne Gore
Nikolić, Foto: Vlada Crne Gore

Jučerašnjim nepotpisanim reagovanjem rukovodstva Univerziteta Crne Gore (UCG) na saopštenje Centra za građansko obrazovanje (CGO) dobili smo još jedno rektorovo "upakovano ništa", saopšteno je danas iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

UCG je juče saopštio da su netačni navodi CGO, te da je finansijsko poslovanje baziramo na pozitivnoj zakonskoj regulativi.

To je bilo reagovanje na saopštenje CGO u kome je navedeno da je rektor UCG, Danilo Nikolić toj nevladinoj organizaciji slao "upakovano ništa", te da je krio podatke o finansijskom poslovanju UCG.

CGO u današnjem saopštenju navodi da reagovanje UCG predstavlja pokušaj uvjeravanja javnosti da UCG posluje zakonito, a to, kako ističu, nije bila tema saopštenja CGO.

"Mi smo izrazili ozbiljnu zabrinutost što se za rektora ponovo bira lice koje sistemski promoviše netransparentnost i to potkrijepili konkretnim primjerom. Ako je sve tako sjajno na UCG, zašto dokumentaciju koja bi to potvrdila rektor Danilo Nikolić skriva? Zašto rektor umjesto saopštenja bez sadržaja nije objavio javno svu traženu dokumentaciju ili nam je direktno dostavio što bi bio najbolji demanti našeg saopštenja. Svrha Zakona o slobodnom pristupu informacijama je pružanje efektivnog pristupa traženim informacijama", ističe se u saopštenju CGO koje potpisuje Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica.

Iz CGO su dodali da je UCG potvrdio da su informacije koje je CGO tražio u posjedu UCG.

"Međutim, sporno i zabrinjavajuće je što se ne dostavljaju tražene informacije iz kojih bi mogli jasno izvesti zaključak o zakonitosti ili nezakonitosti rada UCG. Ponovo pozivamo i Vladu Crne Gore da objasni javnosti zašto rektor koji skriva ovu dokumentaciju ima podršku UO u kojem sjede predstavnici Vlade", zaključuje se u saopštenju CGO.