Dvije nove klinike od donacija

Novac će biti uložen u izgradnju klinika za dermatovenerologiju i mentalno zdravlje
28246 pregleda 45 komentar(a)
Premijer Marković juče na konferenciji sa članovima NKT, Foto: Gov.me
Premijer Marković juče na konferenciji sa članovima NKT, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.05.2020. 10:33h

Novac koji je više od pet hiljada pojedinaca i kompanija doniralo kao pomoć Crnoj Gori u borbi protiv novog koronavirusa biće uložen u izgradnju dvije klinike Kliničkog centra - za dermatovenerologiju i mentalno zdravlje.

Time će te klinike praktično biti poklon državi, a ujedno riješen i višedecenijski problem zdravstvenog sistema - klinika za psihijatriju konačno će biti iseljena iz neadekvatnog prostora "barake" u Parku Petrovića i objekta i sa zemljišta koje nije vlasništvo KC.

Da će umjesto iz budžeta, klinike graditi novcem iz donacija, kazao je juče premijer premijer Duško Marković na konferenciji o "korona-fri" destinaciji, na kojoj su bili i svi članovi Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT).

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” nakon konferencije, Marković je podsjetio da Crna Gora sa Evropskom unijom realizuje plan potrošnje sredstava za zdravstveni sistem.

"Mi smo htjeli da finansiramo infektivnu kliniku, ali oni sada žele da na 4,5 miliona dodaju još četiri i finansiraju infektivnu, a mi da sa osam miliona finansiramo kliniku za kožne bolesti (dermatovenerologiju) i kliniku za mentalno zdravlje, to je negdje oko devet miliona", kazao je Marković "Vijestima".

Prema jučerašnjim podacima sa sajta coronainfocg.me, za pomoć državi u borbi protiv koronavirusa uplaćeno je oko 6,8 miliona eura.

Prema izvještaju od 18. maja, na račun NKT, dva mjeseca od otvaranja, uplaćeno je preko osam miliona eura.