EK predstavila novu strategiju: Pomoć i za očuvanje biodiverziteta

EK predstavila novu strategiju, obnova prirode biće centralni elemenat plana oporavka EU od pandemije koronavirusa
790 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Beta/AP
Ursula fon der Lajen, Foto: Beta/AP

Evropska unija će pomoći Crnoj Gori i ostalim zemljama zapadnog Balkana da zaštite svoje biodiverzitete, predviđeno je “Strategijom biodiverziteta 2030”, koju je predstavila Evropska komisija.

“EU će takođe podržati zapadni Balkan i zemlje susjedstva u svojim naporima da zaštite biodiverzitet”, navodi se u dokumentu.

Obnova prirode biće centralni elemenat plana oporavka EU od pandemije koronavirusa.

“Čineći prirodu ponovo zdravom ključno je za naše fizičko i mentalno doboro stanje i ona je naš saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i izbijanja bolesti. Ona je u središtu naše strategije rasta, Evropskog zelenog dogovora, i dio je evropskog oporavka koji vraća više planeti nego što od nje uzima”, kazala je tim povodom predsjednica EK Ursula fon der Lajen.

Iz Brisela je poručeno da klimatske promjene, nezabilježeni gubici biodiverziteta širenje katastrofalnih pandemija šalju jasnu poruku – da je vrijeme da se popravi narušen odnos sa prirodom.

“Strategija biodiverziteta” će staviti evropski biodiverzitet na put oporavka do 2030, za dobrobit ljudi, klime i planete Zemlje.

Ukazujući na značaj biodiverziteta, iz Brisela ističu da je on od suštinskog značaja za život – od njega zavisi ne samo planeta, već i ekonomija. Napominju da polovina globalnog bruto domaćeng proizvoda zavisi od prirode.

Ističu i da gubimo prirodu kao nikada ranije zbog neodrživih ljudskih aktivnosti. Kao primjer su istakli da je globalna populacija divljih životinja u posljednjih 40 godina opala za 60 odsto, a da je milion vrsta pod rizikom od istrebljenja.

Novom Strategijom predviđeno je da uspostave zaštićene oblasti najmanje po 30 odsto zemljišta i voda Evrope, da se obnove narušeni ekosistemi time što će se povećati organska poljoprivreda, prepoloviti upotreba pesticida, posaditi tri milijarde stabala do 2030...

Iz EK napominju da su građevinarstvo, poljoprivreda i hrana i piće oblasti koje su veoma zavisne od prirode i generišu više od sedam milijardi eura.

Pomoću različitih izvora finansiranja, u biodiverzitet namjeravaju da ulože svake godine po 20 milijardi eura.

Bonus video: