Bogavac: Ispitati poslovanje preduzeća Simon Vojaž, radnici obespravljeni

"Slika poštenih radnika koji štrajkuju i traže mukom zarađene plate nije mogla mimoići ni Berane. I po ko zna koji put gledamo obespravljene radnike kako tragaju za pravdom, sa jedne strane, i tužnu činjenicu da se rasprodaju i krčme i djelovi onog što je preostalo u ovom preduzeću", kaže se u saopštenju
1940 pregleda 0 komentar(a)
Bogavac, Foto: SNP
Bogavac, Foto: SNP

Predsjednik OO SNP Berane Tihomir Bogavac komentarišući situaciju u beranskom autobuskom preduzeću Simon Vojaž, u kome radnici štrajkuju jer im dvije godine nijesu isplaćene zarade, dnevnice, niti povezan radni staž kazao je da se nastavlja otvorena hajdučija i uništavanje preduzeća.

"Slika poštenih radnika koji štrajkuju i traže mukom zarađene plate nije mogla mimoići ni Berane. I po ko zna koji put gledamo obespravljene radnike kako tragaju za pravdom, sa jedne strane, i tužnu činjenicu da se rasprodaju i krčme i djelovi onog što je preostalo u ovom preduzeću", kaže se u saopštenju.

Kako je naveo, OO SNP Berane u potpunosti podržava stav da se iznađe način da se radnicima najvećeg autoprevoznog preduzeća na sjeveru Crne Gore isplate 24 zarade, dnevnice, kao i poveže radni staž.

On je dodao da podržavaju radnike i u njihovim zahtjevima da tužilaštvo ispita dešavanja u ovoj firmi.

"Podsjećanja radi, nekadašnji „Jugoprevoz Berane“, a zatim i „Ivangrad prevoz“ je poslije stečaja postao Simon Vojaž, a direktor tog preduzeća je visoki funkcioner DPS-a, predsjednik OO DPS Petnjica i prvi čovjek lokalnog parlamenta ove opštine Mehmed Meša Adrović. Prosto je nevjerovatno povjerovati činjenicama da je račun pomenutog preduzeća blokiran oko godinu dana na iznos od oko 222.000 eura, a da bez obzira na blokadu iskazuju stanje na računu od 35.000 eura. Uz sve to, na navedeni kredit od 2,5 miliona eura nisu ni prikazali trošak kamate. Ovi podaci bi u demokratskim zemljama bili sasvim dovoljan signal da se državni organi pozabave slučajem poslovanja u ovoj firmi", kaže se u saopštenju.

On tvrdi da SNP veoma dobro zna da gdje god funkcioneri DPS-a imaju udio ili vlasništvo, tu teško da su čista posla.

"Ali i danas poručujemo da ćemo pomno pratiti dalja dešavanja i u ovom i u drugim preduzećima, ukazivati na marifetluke, i koliko bude u našoj moći, ne dozvoliti da se putem pljačkaških privatizacija, otimaju društvena preduzeća i dobra", zaključio je Bogavac.

Bonus video: