"BOLI ŠTO NI 16 GODINA POSLIJE UBISTVA NEMA ISTINE O ZLOČINU"

SNP: Duško Jovanović životom platio slobodnu riječ

"Duška Jovanovića sa najvišim pijetetom pamte i pamtiće njegovi prijatelji iz Socijalističke narodne partije sa kojima je bio na istom putu pravde i istine, boreći se za pravednu i slobodnu Crnu Goru", kaže se u saopštenju

521 pregleda 0 komentar(a)
Duško Jovanović, Foto: Arhiva Vijesti
Duško Jovanović, Foto: Arhiva Vijesti

Put do istine u Crnoj Gori nikada nije bio lak, a za slobodnu riječ davalo se mnogo, nekad i život, kao što je to uradio Duško Jovanović, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Danas se navršava šesnaest godina od ubistva Jovanovića, urednika "Dana", nekadašnjeg poslanika SNP-a, čiji je bio jedan od osnivača.

"Duška Jovanovića sa najvišim pijetetom pamte i pamtiće njegovi prijatelji iz Socijalističke narodne partije sa kojima je bio na istom putu pravde i istine, boreći se za pravednu i slobodnu Crnu Goru", kaže se u saopštenju.

Kako dodaju, boli činjenica da ni danas, šesnaest godina poslije, nema javno saopštene istine o tome ko je ubio Jovanovića, ko je pucao i zbog čega.

"Novinarstvo u Crnoj Gori u jednom dijelu je i dalje zarobljeno od strane onih koji imaju moć nad narodom, koji kupuju svoje partijske pobjede novcem građana i diktiraju uslove življenja, zadovoljavanjem svojih ličnih potreba i onih u svom najbližem okruženju", kaže se u saopštenju.

SNP u spomen na Jovanovića, kojeg su nazvali simbolom istine i pravde, ističe da pravda i sloboda moraju biti promovisani kao osnovni postulati novinarske profesije, a novinari moraju imati elementarno korektne uslove za rad, kako bi se očuvali kriterijumi i kvalitet profesionalne etike.

"Podsjećamo da put do istine u Crnoj Gori nikada nije bio lak, a za slobodnu riječ davalo se mnogo, nekad i život, kao što je to uradio Duško. Nema potpune slobode medija dok se u potpunosti ne razriješe slučajevi napada na novinare i dok nalogodavce i izvršioce ubistva Duška Jovanovića ne stigne ruka pravde", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas