Podgorički “Parking servis” ne izdaje više prekršajne naloge: Kazna za neplaćen sat parkinga 2,40 eura

Kako se navodi u obavještenju za korisnika, parking karta, odnosno kazna treba da se plati osam dana od izdavanja, kako se ne bi pokrenuo postupak prinudnog ostvarivanja potraživanja u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju

6841 pregleda 0 komentar(a)
Kazna zbog neparkiranja, Foto: Privatna arhiva
Kazna zbog neparkiranja, Foto: Privatna arhiva

Preduzeće “Parking servis” u Podgorici ne izdaje više prekršajni nalog zbog neplaćanja usluge, nego parking kartu, a sanckija za slučaj da je vozilo parkirano duže nego je plaćeno SMS porukom, kazna je 2,40 eura.

Kako se navodi u obavještenju za korisnika, parking karta, odnosno kazna treba da se plati osam dana od izdavanja, kako se ne bi pokrenuo postupak prinudnog ostvarivanja potraživanja u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju.

Iz “Parking servisa” se pozivaju na Odluku o javnim parkiralištima u iznosu utvrđenom cjenovnikom. Cijena SMS poruke, ukoliko se vozači koriste takvim načinom parkinga, je od 0,40 do 0,70 eura.

Kako se navodi u Odluci o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada, koja je usvojena 30. decembra prošle godine, korisniku javnog parkirališta za kojeg kontrolor utvrdi da nije platio naknadu na način propisan tim dokumentom, utvrđuje se iznos za plaćanje naknade na obrascu koji donosi Upravni odbor Parking servisa - parking karta, koji sadrži instrukcije za plaćanje i cijenu parking karte po posebnoj tarifi koja je utvrđena cjenovnikom. “Kontrolor parking kartu uručuje korisniku javnog parkirališta. Ako kontrolor nije u mogućnosti da uruči parking kartu korisniku javnog parkirališta, pričvršćuje parking kartu na prednje vjetrobransko staklo vozila. Dostavljanje parking karte na način iz stava 3 ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje parking karte nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje parking karte”.

Smatra se da je korisnik javnog parkirališta postupio po parking karti ako je platio kartu u roku od osam dana od dana izdavanja na način naznačen u parking karti.

“Ako korisnik javnog parkirališta ne plati parking kartu u roku iz stava 5 ovog člana, Parking servis će pokrenuti postupak prinudnog ostvarivanja potraživanja u skladu sa zakonom kojim se uređuje postupak prinudnog ostvarivanja potraživanja i obezbjeđenja potraživanja”, piše u Odluci. Ustavni sud je u decembru proglasio neustavnom Odluku o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada, a lokalna samouprava je donijela istu odluku drugačijeg naziva, po kojoj, kako je ranije saopšteno iz kabineta gradonačelnika Ivana Vukovića, sada mogu nastaviti da naplaćuju parking. Prekršajni nalozi, koje su kontrolori ranije ostavljali vozačima, bili su sa iznosom od 20 eura.

Ustavni sud je poništio prethodnu odluku 26. decembra prošle godine na inicijativu advokata Veselina Radulovića, koji je ispred MANS-a u aprilu 2015. podnio inicijativu za ocjenu više djelova osporene odluke

Bonus video: