Tajno čišćenje tajne službe za 45.000 eura

Ko dobije posao za održavanje prostorija Agencije za nacionalnu bezbjednost, moraće da potpiše ugovor o čuvanju povjerljivih podataka

14311 pregleda 2 komentar(a)
Sjedište ANB-a u Podgorici, Foto: Nenad Mandić
Sjedište ANB-a u Podgorici, Foto: Nenad Mandić

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da za godinu potroši 45.000 eura za čišćenje, a da bi neko dobio posao mora se obavezati na čuvanje povjerljivih podataka.

Prema tenderskoj dokumentaciji sa Portala javnih nabavki, ANB traži usluge održavanje higijene u njenom sjedištu u Podgorici i još deset gradova širom Crne Gore.

“Kako je dinamika vršenja usluga održavanja higijene u službenim prostorijama ANB kontiniuran proces, imajući u vidu da važeći ugovor za navedene usluge ubrzo ističe, te da je sprovođenje postupka bilo prolongirano usljed aktuelne epidemiološke situacije izazvane pandemijom COVID-19, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, neophodno je da se postupak realizuje sa kraćim rokom za dostavljanje ponuda”, navodi se u obrazloženju institucije na čijem je čelu Dejan Peruničić.

Peruničić
Peruničićfoto: Filip Roganović

Onaj ko dobije ovaj ugovor moraće da potpiše izjavu o čuvanju povjerljivih podataka a koji se, kako se ističe, odnose na informacije o rasporedu prostorija, instalacija, kao i ostalih informacija koje mogu biti zloupotrijebljene u bezbjednosnom smislu.

Moraće i da odredi lice koje će biti odgovorno za organizaciju i komunikaciju u vezi izvršenja tog posla, da preduzme mjere zaštite na radu osoba koje rade na održavanju higijene i da evidentira promjene koje konstatuje za vrijeme vršenja usluge u vidu oštećenja ili kvara na opremi i instalacijama...

Površina prostorija u Podgorici iznosi 4.430 metara kvadratnih, u Bijelom Polju i Kotoru po 150, Beranama 265, Budvi i Rožajama po 50, Tivtu i Plavu po 80, Ulcinju 140, Baru 309, a Herceg Novom 350 metara kvadratnih.

Prostorije u kojima se vrše usluge su kancelarije, hodnici, sale i pripadajuće površine oko objekata, kao što su prilazi sa stepeništem i trotoari.

Iz ANB-a ističu da se svakodnevno mora uklanjati prašina, brisati parket i druge površine, usisavati, izbacivati smeće...

Četiri puta godišnje, precizirano je tenderskom dokumentacijom, obavezno je pranje staklenih površina i zavjesa u prostorijama gdje su one postavljene.

“Broj radnih dana u toku nedjelje i radno vrijeme higijeničarki su uslovljeni potrebama naručioca za održavanje higijene u službenim prostorijama. Samo je u Podgorici predviđeno petodnevno radno angažovanje uz mogućnost dodatnog angažovanja kada se za tim ukaže potreba”, propisano je tenderom ANB-a.

Naručilac obezbjeđuje potreban alat, pribor i hemijske preparate za rad higijeničarki, navodi se u dokumentu.

Specifikacija vozila takođe tajna

ANB je na dan kada su registrovani prvi slučajevi koronavirusa u Crnoj Gori, 17. marta, donio odluku da trguje za 38.355 eura dva “folksvagena T krosa”.

Kako se vidi iz odluke, dva autmobila kupila je po sistemu staro za novo.

Za njih je dala 25 vozila procijenjene vrijednosti 28.355 eura i doplatila još 10.000 eura.

“S obzirom da je specifikacija vozila za rashod označena stepenom tajnosti, zainteresovani ponuđači su prije njenog preuzimanja i neposrednog pregleda vozila, koja su predmet nabavke, dužni da potpišu Izjavu o tajnosti podataka shodno odredbama Zakona o tajnosti podataka”, navodi se u dokumentu koji potpisuje Peruničić.

Kada je u pitanju trgovina dva nova vozila, ANB je tražio, između ostalog, da imaju parking senzore, detekciju mrtvog ugla, pomoć pri kretanju uzbrdo, sistem asistencije koji održava vozilo u saobraćajnoj traci (Lane assist), radar sa mogućnošću automatskog zaustavljanja (Front assist), nadzor za pješake i bicikliste...

Prema dokumentu na Portalu javnih nabavki, ponuda “Rokšpeda” bila je jedina pristigla i njihova je dobila maksimalnih 100 poena.

Ugovor ANB i “Rokšpeda”, prema dokumentima na Portalu, još nije potpisan.

Bonus video: