Đukanović: Ekonomski fakultet snažan zamajac naučnog i ukupnog razvoja

Kako je rekao Đukanović, Ekonomski fakultet je, od prvih dekana Mirčete Đurovića, Boška Gluščevića i Rista Vukčevića, vođen ljudima koji su ostavili dubok trag u crnogorskoj ekonomskoj misli, odškolovao generacije koje su davale i daju pečat ukupnom razvoju Crne Gore

584 pregleda 6 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Ekonomski fakultet, kao rodonačelnik visokoškolskog obrazovanja u Crnoj Gori, nukleus je novih znanja i vjesnik i snažan zamajac naučnog i ukupnog razvoja i napretka države, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je čestitao veliki crnogorski jubilej — 60 godina od osnivanja Ekonomskog fakulteta, prvog u Crnoj Gori, dekanu Nikoli Miloviću, studentima, profesorima, nastavnom kadru i svim zaposlenima uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

„Ekonomski fakultet je rodonačelnik visokoškolskog obrazovanja, deceniju i po kasnije jedan od osnivača Univerziteta, nukleus novih znanja i vjesnik i snažan zamajac naučnog i ukupnog razvoja i napretka, koji je doveo do demokratskog referenduma o nezavisnosti prije 14 godina, i ekonomskog i demokratskog preporoda naše današnje države”, navodi se u čestitki.

Kako je rekao Đukanović, Ekonomski fakultet je, od prvih dekana Mirčete Đurovića, Boška Gluščevića i Rista Vukčevića, vođen ljudima koji su ostavili dubok trag u crnogorskoj ekonomskoj misli, odškolovao generacije koje su davale i daju pečat ukupnom razvoju Crne Gore. “Siguran sam da ćete nastaviti da osluškujete bilo vremena, vodite računa o potrebama i ekonomskim potencijalima i zahtjevima tržišta rada, uvažavajući neophodnost usvajanja novih znanja i tehnologija, prilagođavajući tome nastavne programe, kako bi generacije koje dolaze bile osposobljene da vode zemlju u skladu sa evropskim i svjetskim trendovima”, naveo je Đukanović.

To, kako je dodao, podrazumijeva poštovanje visokih standarda u obrazovnom i istraživačkom radu, što je pretpostavka modernog razvoja i napretka cijelog društva.

“Upravo zahvaljujući takvom kursu, prešli smo put od jedne od najmanje razvijenih jugoslovenskih republika do najdinamičnije ekonomije Zapadnog Balkana, međunarodno priznate države, članice NATO i lidera u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, države spremne da odgovori i izazovima kao što je pandemija COVlD-19” , kazao je Đukanović.

Bonus video: