u fokusu će biti potrebe građana i privrede

Vlada obećava pristupačan vebsajt - servis građana

Javni poziv za izradu novih internet stranica pod gov.me domenom do kraja juna, kazali su iz MJU

686 pregleda 0 komentar(a)
Sajt Vlade čeka novo ruho, Foto: Vlada Crne Gore
Sajt Vlade čeka novo ruho, Foto: Vlada Crne Gore

Javni poziv za izradu nove internet stranice Vlade i državnih institucija i ministarstava koje su pod gov.me domenom, biće objavljen do kraja juna, a nove stranice moraće da ispune i standarde pristupačnosti, sadrže audio čitač, te druge tehnologije. Dodatno, internet stranice državnih oragana ubuduće će u fokus stavljati potrebe građana i privrede.

To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva javne uprave (MJU) na čijem je čelu Suzana Pribilović.

Veb portal Vlade, podsjećaju, sada obuhvata 70 potportala, među kojima su internet prezentacija Vlade (gov.me), generalnog sekretarijata, predsjednika Vlade, potpredsjednika... a tu su i vebsajtovi organa uprave koji su u sastavu ministarstava...

Izrada nove internet prezentacije trebalo bi da obezbijedi nesmetano korišćenje stranica na gov.me domenu - vebsajt Vlade i pripadajući servisi već neko vrijeme često su nedostupni, a korisnici nerijetko dobijaju poruku o grešci, ili kako im nije dopušten pristup sadržajima.

Iz resora Pribilović ranije su objasnili da su svjesni problema i da razlog tome treba tražiti u činjenici da je portal razvijen 2009. godine, nakon potpisivanja ugovora sa kompanijom S&T, sa kojom je tada potpisan desetogodišnji ugovor o održavanju, vrijedan 91.845 eura.

Izrada novog portala predviđena je planom javnih nabavki za ovu godinu. Za prvu fazu uspostavljanja portala, kako se navodi u dokumentu, planirano je 140 hiljada eura.

“Ključni cilj izrade novog portala, poštujući najsavremenije preporuke iz oblasti sajber bezbjednosti i veb programiranja, je veća efikasnost i transparentnost u komunikaciji Vlade sa javnošću”, kazali su iz MJU “Vijestima”.

Dodaju da je planirano da portal bude “potpuno novo tehničko i dizajnersko rješenje, izrađeno u skladu sa najnovijim trendovima”.

“Na taj način ispuniće, kako zahtjeve Vlade i organa državne uprave, tako i potrebe građana da se na jednostavan i brz način, upotrebom savremenih tehnologija, informišu o radu institucija i uslugama koje organi pružaju građanima i privredi. Prilikom izrade, vodiće se računa o upotrebljivosti i dostupnosti portala za sve kategorije društva kao i responzivosti svim uređajima”.

Portal, kako se dodaje, mora ispunjavati standarde e-pristupačnosti (najmanje do nivoa AA po WCAG 2.1). Prve smjernice za e-pristupačnost donijete su još u vrijeme kad je Vujica Lazović bio na čelu tadašnjeg Ministarstva za informaciono društvo (MID), koje je prestalo da postoji nakon izbora 2016. MID je smjernice za e-pristupačnost donio u saradnji sa Udruženjem mladih sa hendikepom (UMHCG) i Savezom slijepih. Kasnije je donosio i nove, takođe u saradnji sa tim organizacijama.

“Portal mora imati posebnu stranicu na kojoj je objašnjen nivo pristupačnosti i načini za korišćenje tastature i asistivnih tehnologija. Portal mora posjedovati integrisani audio čitač svih dokumenata i članaka. Korisničko iskustvo mora biti optimizovano (mali broj klikova, brzo dolaženje do informacija, intuitivna navigacija)”, navode iz MJU samo neke od uslova pristupačnosti koje budući veb portal Vlade i sajtovi državnih organa moraju da ispune.

Na internet stranicama državnih organa trenutno su dominantno u prvi plan vidljive teme koje se odnose na njihov rad na dnevnom nivou - u smislu saopštenja za javnost...

Iz MJU uvjeravaju da će novi portal donijeti drugačiji odnos prema građanima i privredi.

“Za razliku od postojećeg rješenja, planirano je da usluge koje organi pružaju građanima i privredi budu u fokusu. Elektronske usluge biće posebno istaknute i prikazane u skladu sa životnim oblastima, radi lakšeg snalaženja”.

Izrada novog rješenja, kako su kazali, podrazumijeva i migraciju podataka sa postojećeg veb portala.