Za brucoše 3.486 besplatnih indeksa

"Prilikom predlaganja broja studenata za upis na I godinu osnovnih studija koji se finansiraju iz budžeta, Senat se rukovodio standardima kvaliteta nastave, broja nastavnog osoblja, materijalnom osnovom za realizacijom pojedinačnog studijskog programa, kao i advekatnim odnosom broja studenata i nastavnog osoblja”

2564 pregleda 0 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, zgrada Tehničkih fakulteta, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, zgrada Tehničkih fakulteta, Foto: Boris Pejović

Senat Univerziteta Crne Gore utvrdio je na jučerašnjoj elektronskoj sjednici predlog o broju studenata za upis na prvu godinu za studijsku 2020/21, a saopšteno je da ima mjesta za 3.486 brucoša.

Predloženo je da za studente koji upisuju prvu godinu novih dvogodišnjih master studija za 2020/2021. godinu bude 1.995 besplatnih mjesta.

Kako je pojašnjeno, predlog broja studenata za upis na prvu godinu osnovnih studija za studijsku 2020/21. godinu, kao i master studija za studijsku 2020/2021, koji su zasnovani na predlozima vijeća univerzitetskih jedinica, kreću se u okviru prošlogodišnjeg broja i u skladu su sa rješenjem Ministarstva prosvjete, kojim je određen maksimalan broj studenata za upis.

“Prilikom predlaganja broja studenata za upis na I godinu osnovnih studija koji se finansiraju iz budžeta, Senat se rukovodio standardima kvaliteta nastave, broja nastavnog osoblja, materijalnom osnovom za realizacijom pojedinačnog studijskog programa, kao i advekatnim odnosom broja studenata i nastavnog osoblja”, navodi se u saopštenju.

Prilikom predlaganja broja studenata za upis na dvogodišnje master studije koje se po prvi put organizuju od ove studijske godine, kako su naglasili, po reformisanom modelu (3+2), sa finansiranjem iz budžeta, Senat se rukovodio brojem studenata na završnoj godini osnovnih studija, standardima kvaliteta nastave, broja nastavnog osoblja, materijalnom osnovom za realizacijom pojedinačnog studijskog programa, kao i advekatnim odnosom broja studenata i nastavnog osoblja.

“Oba predloga su opravdana i sa aspekta zapošljivosti i potražnje na tržištu rada u Crnoj Gori u skladu sa dokumentom Analiza ponude, tražnje i zapošljavanja na tržištu rada u Crnoj Gori Zavoda za zapošljavanje, koji su prilikom utvrđivanja prijedloga organizacione jedinice imale u vidu, prostornim i kadrovskim kapacitetima organizacionih jedinica, kao i iskazanim interesovanjem kandidata za upis. Sastavni dio ovih odluka čini i Mišljenje sa obrazloženjem Centra za unapređenje kvaliteta Univerziteta Crne Gore”.

Predlozi Senata Univerziteta biće dostavljeni na dalje razmatranje Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore koji će donijeti odluku. Konačnu odluku donijeti Vlada Crne Gore, u postupku davanja saglasnosti na raspisivanje konkursa.

Na besplatnim master studijama turizma i hotelijerstva, kako je saopšteno, po prvi put ove godine će studenti biti upisivani na reformisani model dvogodišnjih master studija.

Koordinatorka nastave na Fakultetu za turizam i hoteljerstvo i prorektorica UCG Đurđica Perović, kazala je da je na besplatnim master studijama ukupno na raspolaganju 150 mjesta.

“I to 100 mjesta na studijskom programu Turizam i 50 mjesta na studijskom programu Međunarodno hotelijerstvo“, saopštila je prorektorica Perović.

S obzirom na to da još uvijek ima studenata koji završavaju specijalističke studije po starom programu, a to će biti slučaj i ove godine, Fakultet za turizam i hotelijerstvo će, prema njenim riječima, raspisati konkurs za jednogodišnje samofinansirajuće master studije.

“Studenti kojima zakon dozvoljava tu mogućnost moći će da apliciraju na dva studijska programa, Turizam i Hotelijerstvo. Na oba studijska programa predloženi broj slobodnih mjesta je po 20“, najavila je Perović.

Bonus video: