potpisan ugovor za nabavku

Vazduhoplovstvo Crne Gore jače za dva helikoptera Bell 505

"Sa ovakvim vazduhoplovima, jedinstvenim na Zapadnom Balkanu, našim pilotima obezbijedićemo odličnu obuku, ali i mogućnosti da obavljaju različite zadatake", istakao je ministar Bošković

1047 pregleda 8 komentar(a)
Bell helikopter, Foto: Ministarstvo odbrane
Bell helikopter, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane Crne Gore potpisalo je međudržavni ugovor za nabavku dva helikoptera Bell 505 Jet Ranger X, sa kanadskom komercijalnom kompanijom 'CCC'. Ugovor, kako je saopšteno iz ministarstva, podrazumijeva da će ta kompanija omogućiti obuku u Francuskoj za tri pilota iz Crne Gore, kao i za osam tehničara na Bell Trening Akademiji, u Fort Vortu, u Teksasu.

"Ministarstvo odbrane Crne Gore nastavlja sa predanim radom u cilju unaprjeđenja naših oružanih snaga. Uoči trogodišnjice od članstva u NATO, ovaj Ugovor potvrđuje da je Crna Gora posvećena i da radi sve da bude spremna za nove izazove", kazao je ministar odbrane Predrag Bošković. "Sa ovakvim vazduhoplovima, jedinstvenim na Zapadnom Balkanu, našim pilotima obezbijedićemo odličnu obuku, ali i mogućnosti da obavljaju različite zadatake", istakao je on.

Sa brzinom od 232 kilometra na sat i sa nosivošću od 680 kilograma, Bell 505 je, kako navode iz MO, dizajniran da bude siguran i lak za letjenje. Dizajn, kako ističu, u prvi plan stavlja sigurnost, performanse i pristupačnost, spajajući provjerne sisteme sa naprednom tehnologijom i elegantnim, modernim izgledom.

"Ponosni smo što ćemo u našoj eksadrili imati novi Bell 505, koji je opremljen sa najnovijom tehnologijom", kazao je pukovnik Nenad Pavlović iz Vazduhoplovnih snaga Crne Gore. "Ovi helikopteri omogućiće našim pilotima da bolje obavljaju svoje dužnosti, posebno u okviru treće misije koja se odnosi na pomoć stanovništvu."

Bell 505, prema riječima čelnih ljudi iz te kompanije, bilježi ogroman uspjeh u Evropi i drugim djelovima svijeta.

"Ponosni smo što Vazduhoplovnim snagama Crne Gore pružamo izvanredne proizvode i usluge. Bell 505 je fenomenalan vazduhoplov za obuku novih vojnih pilota", kazao je generalni direktor za Evropu i Rusiju Dankan Van De Velde. "Zahvaljujemo Vazduhoplovstvu Crne Gore zbog činjenice da svoju eskadrilu oprema sa helikopterima tipa Bell, a Bell 505 biće sjajan dodatak tom programu."

Vazduhoplov uključuje visokotehnološki kokpit i prilagodljiv dizajn kabine, što ga čini izuzetno troškovno konkurentnim i sposobnim za sve izazove.

Jedan helikopter Bell 505 u Crnu Goru će stići tokom narednog mjeseca, a drugi početkom 2021. godine. Ukupna vrijednost nabavke je 3.267.234,77 eura. Helikoptere će, prema Ugovoru, Crnoj Gori dostaviti predstavništvo Bell-a u Pragu.

Preporučujemo za Vas