IJZCG Lončaru: Rezultate ne mogu promijeniti uvrede osobe koja je struku podredila politikantstvu

Iz IJZCG su kazali da je Lončar više rekao o sebi nego o odgovoru crnogorskog zdravstvenog sistema na prijetnju novog koronavirusa

9888 pregleda 347 reakcija 30 komentar(a)
Institut za javno zdravlje Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Nećemo se spuštati na nivo Zlatibora Lončara, a naše kolege iz Srbije znaju da smo spremni da s njima podijelimo iskustvo Crne Gore u borbi protiv koronavirusa, jer samo razmjenom i znanja i iskustva možemo globalno biti uspješni protiv ovog virusa, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Oni su reagovali na izjavu ministra zdravlja Srbije, Zlatibora Lončara:, koji je između ostalog kazao da nema smisla bilo šta pojašnjavati Crnoj Gori.

Iz IJZCG su kazali da je Lončar više rekao o sebi nego o odgovoru crnogorskog zdravstvenog sistema na prijetnju novog koronavirusa.

"Ako svjetski priznati stručnjaci imaju riječi hvale za crnogorsku borbu protiv COVID-19 prijetnje, taj stav ne može promijeti stav ovog političara. Bez ikakve sumnje, novi koronavirus je jedna od najozbiljnijih javnozdravstvenih prijetnji sa kojom se svijet ikada susreo, zato smo mi u Crnoj Gori već 9. januara počeli s pripremama za odgovor na tu prijetnju", istakli su iz IJZCG.

Oni su dodali da su rezultati koje su postigli, udruženi crnogorski zdravstveni radnici, građani i i kompletan sistem, vidljivi i mjerljivi.

"To ne mogu promijeniti uvrede osobe koja je struku podredila politikantstvu. Partnerske odnose smo gradili sa svima koji su našu ruku prihvatili i unutar zemlje i izvan nje. Pri čemu nismo gledali, niti ćemo ikada gledati u tuđe dvorište, kao što borbu sa novim koronavirusom nikada nismo doživljavali kao takmičenje niti nam to obraz, ljekarska etika, znanje i vaspitanje dozvoljavaju", poručili su iz IJZCG.

Naveli su i da sve što su učinili, smatrali su njihovom dužnošću i obavezom prema svakom stanovniku i gostu Crne Gore.

"Kako prema njima i njihovim porodicama tako i prema našim. Isključivo tako ćemo i nastaviti – brinući o zdravlju i dobrobiti svih građana, ne podležući pristiscima bilo koje vrste i bez obzira odakle oni dolazili. Dokazivati dr Lončaru stručnost, kompentencije i kapacitete crnogorskih ljekara i kompletnog zdravstvenog sistema, uzaludno je. To znaju naše kolege širom Evrope i svijeta, i što je još važnije, to znaju crnogorski građani koji su ključno doprinijeli da epidemiološka situacija u Crnoj Gori bude ovako povoljna", poručili su iz IJZCG.

Bonus video: