Izolacija zbližila roditelje i djecu

Prema rezultatima istraživanja profesora Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, više od 90 odsto anketiranih roditelja kazalo je da će ubuduće posvetiti znatno više pažnje jačanju imunog sistema djece kroz odgovarajuću ishranu, fizičku aktivnost i formiranje zdravih životnih navika

280 pregleda 2 komentar(a)
Ostani doma - glavna poruka tokom epidemije, Foto: Boris Pejović
Ostani doma - glavna poruka tokom epidemije, Foto: Boris Pejović

Period izolacije uslovljen pandemijom koronavirusa, doprinio je da se u porodici razvije veći stepen bliskosti, tokom zajedničkih obroka.

To su prvi rezultati naučnog istraživanja profesora Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore “Načini na koje djeca provode slobodno vrijeme i njihove svakodnevne navike tokom perioda od uvođenja privremenih mjera radi sprečavanja širenja novog koronavirusa, sa posebnim akcentom na aktivno vrijeme posvećeno fizičkom vježbanju u kućnim uslovima“.

Istraživanje je realizovano na osnovu dobrovoljnog anonimnog onlajn anketiranja 1.232 roditelja učenika osnovnih i srednjih škola iz sve tri regije Crne Gore.

“Roditelji su u grupi pitanja kojom se ispitivao nivo bliskosti članova porodice pretežno navodili da se tokom perioda od uvođenja privremenih mjera u njihovoj porodici znatno više obraćala pažnja na kvalitet pripremanja hrane, da su članovi porodice mnogo češće nego ranije ručali i večerali zajedno i značajno se zbližili”, kazao je prof. dr Dragan Krivokapić.

Prema njegovim riječima, rezultati ukazuju na pozitivne aspekte homogenizacije porodice tokom protekla dva i po mjeseca koja je zbog “savremenih trendova” i ubrzanog tempa života sve manje vremena provodila na okupu.

“Privremeni prestanak odlaska učenika u školu i pridržavanje mjera ostajanjem kod kuće, djeca su se, kao i svi, suočila sa potrebom nove organizacije svakodnevnih aktivnosti i promjenom navika i ustaljenog načina provođenja slobodnog vremena. Roditelji su tokom prethodna dva i po mjeseca provodili sa djecom mnogo više vremena nego prije... Ta okolnost je nesumnjivo omogućila roditeljima znatno objektivniji uvid u navike i načine na koje su njihova djeca provodila slobodno vrijeme tokom pomenutog perioda”, naveo je Krivokapić.

On je precizirao da je više od 90 odsto anketiranih roditelja kazalo da će ubuduće posvetiti znatno više pažnje jačanju imunog sistema djece kroz odgovarajuću ishranu, fizičku aktivnost i formiranje zdravih životnih navika.

“Roditelji su pokazali da je period od uvođenja privremenih mjera kod njih razvio svijest o značaju fizičke aktivnosti. Naime, vremensko ograničenje mogućnosti boravka i kretanja na otvorenom prostoru, nemogućnost korišćenja sportsko-rekreativnih terena, doprinijelo je shvatanju važnosti usvajanja aktivnog životnog stila kao i značaja redovnog sportsko-rekreativnog vježbanja”, istakao je Krivokapić.

Navodi i da je više od 95 odsto roditelja potvrdno odgovorilo na pitanje - da li će savjetovati dijete da se mnogo više kreće i bavi sportsko-rekreativnim aktivnostima nakon što se potpuno otkloni opasnost od novog koronavirusa i budu ukinute privremene mjere.

Skoro isti broj anketiranih roditelja smatra da nedostatak fizičke aktivnosti može da uspori i naruši pravilan rast i razvoj djece, kao i da predugo sjedenje ispred računara, tableta, televizora, uz stalno korišćenje smart telefona, može da naruši pravilan rast i razvoj.

“Detaljnija statistička obrada dobijenih rezultata tek treba da uslijedi i omogućiće objektivniji uvid u načine na koje su djeca provodila slobodno vrijeme tokom perioda od uvođenja privremenih mjera”, zaključuje Krivokapić.

Bonus video: