Pejović: Veljović saopštava neistine, širi paniku i bezbjednosnu i zdrastvenu

Veljović je danas rekao "da se u samo jednom klasteru sa litije koronavirusom inficiralo oko 70 osoba"

22121 pregleda 707 reakcija 29 komentar(a)
Pejović, Foto: Savo Prelević
Pejović, Foto: Savo Prelević

Paroh podgorički Nikola Pejović kazao je da direktor Uprave policije (UP), Veselin Veljović širi bezbjednosnu i zdravstvenu paniku.

Pejović je u izjavi dostavljenoj "Vijestima" rekao da su litije obustavljene prije pojave koronavirusa u Crnoj Gori, pa se pita kojim istražnim postupkom je Veljović uvrdio tzv. klaster na litiji.

Veljović je danas rekao da policija neće dozvoliti javna okupljanja kojima se krše mjere Nacionalnog koordinacionog tijela i procesuiraće svako odgovorno lice u slučajevima nepoštovanja zakona i ugrožavanja zdravlja građana Crne Gore. On je dodao da policija neće obezbjeđivati javna okupljanja koja nijesu prijavljena u zakonom utvrđenoj proceduri.

Veljović je rekao "da se u samo jednom klasteru sa litije koronavirusom inficiralo oko 70 osoba."

"Ako je neko imao dilemu o snazi dostojanstvenih, mirnih, molitvenih litija u Crnoj Gori onda je to danas postalo jasno. Izjava gospodina Veljovića sa koordinisanom akcijom specijalnih antiterorističkih jedinica na primorju koje su krenule da skrnave svetinje su novi, možda i poslednji pokušaj da se one spriječe. Kome je u interesu da direktor policije ne govori istinu? Litije su obustavljene prije pojave koronavirusa u Crnoj Gori, pa se pitamo kojim istražnim postupkom je Veljović uvrdio tzv klaster na litiji. Cijelo vrijeme smo bili ubijeđeni da o klasterima i oboljelima mi, građani Crne Gore saznajemo od Nadležnih zdravstvenih institucija a ne od Direktora policije", kazao je Pejović.

Pejović je rekao da "neosnovano i sa pozicije za koju nije nadležan Gospodin Veljović širi paniku i bezbjednosnu i zdrastvenu, saopštavajući notornu neistinu."

"Podaci koje je iznio nemaju utemeljenje u zvaničnim podacima koje su građani dobili od NKT. A na osnovu njih, od svetovasilijevske litije u Nikšiću do danas nemamo novih slučajeva zaraženih koronavirusom. Zajedno sa NVO Akcijom za ljudska prava i Institutom Alternativa, ali i sa svom domaćom i međunarodnom javnošću pitamo se da li je selektivna pravda postala nepisani ustav za ovu vlast i samog Veljovića? Pitamo se i zašto se Veljović ovakvim ili sličnim saopštenjem nije oglasio uoči proslave državnog praznika ili nedavnog građanskog protesta u centru Podgorice - kada su, očigledno prekršene mjere na javnim okupljanjima građana, a koje su bile veoma strožije nego što je danas slučaj? Ovo ne govorim iz pozicije da nam smetaju proslave i protesti, već zbog očigledne zloupotrebi zdravstvenih mjera i nedostatku jasnih principa. Konačno, najavljene litije su prepoznate kao spomenik dostojanstvenog držanja njenih učesnika. Manifestacija mira, ljubavi i odgovornog ponašanja. I pored opstrukcija litije će se održavati uz poštovanje svih predviđenih mjera, ne kršeći ih ništa više u odnosu na pomenute događaje", rekao je Pejović "Vijestima".

Bonus video: