NKT: Na sjednicama je saopštavana procjena IJZ-a da je oko 70 inficiranih osoba prisustvovalo vjerskim okupljanjima

Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je danas da se u samo jednom klasteru sa litije koronavirusom inficiralo oko 70 osoba. Paroh podgorički Nikola Pejović je na to regovao i saopštio da Veljović širi bezbjednosnu i zdravstvenu paniku

29431 pregleda 633 reakcija 78 komentar(a)
Sa jedne od sjednica NKT-a, Foto: Twitter/gov.me
Sa jedne od sjednica NKT-a, Foto: Twitter/gov.me

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) saopštilo je da je na više njihovih sjednica saopštavana procjena Instituta za javno zdravlje (IJZ) da je oko 70 inficiranih osoba prisustvovalo vjerskim okupljanjima, a da nijesu bile povezane na drugi način.

Direktor Uprave policije, Veselin Veljović rekao je danas da se u samo jednom klasteru sa litije koronavirusom inficiralo oko 70 osoba. Veljović je rekao da policija neće dozvoliti javna okupljanja kojima se krše mjere Nacionalnog koordinacionog tijela i procesuiraće svako odgovorno lice u slučajevima nepoštovanja zakona i ugrožavanja zdravlja građana Crne Gore.

Na ovo saopštenje Veljovića, reagovao je paroh podgorički, Nikola Pejović. On je saopštio da Veljović širi bezbjednosnu i zdravstvenu paniku. Pejović je u izjavi dostavljenoj "Vijestima" rekao da su litije obustavljene prije pojave koronavirusa u Crnoj Gori, pa se pita kojim istražnim postupkom je Veljović utvrdio tzv. klaster na litiji.

"S obzirom da su se u javnosti pojavile tvrdnje kojima se pokušava osporiti istinitost današnje izjave direktora Uprave policije i člana Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Veselina Veljovića o epidemiološkoj opasnosti koje nose vjerska i druga javna okupljanja s obzirom na činjenicu da je jedan klaster inficiranih koronavirusom potekao sa vjerskih okupljanja radi potpunog i istinitog informisanja javnosti saopštavamo: NKT je, u okviru redovnih izvještaja Instituta za javno zdravlje o epidemiološkoj situaciji, u više navrata na sjednicama, a posljednji put na sjednici održanoj 2. juna, analiziralo i opasnosti koje proističu iz javnih okupljanja. U okviru izvještavanja u više navrata je na sjednicama NKT iznijeta procjena Instituta za javno zdravlje da je oko 70 oboljelih osoba tokom epidemiološkog istraživanja iznijelo podatke koji su ukazivali da su prisustvovale masovnim okupljanjima vjernika. Riječ je o osobama koje nijesu bile na drugi način povezane. Javna okupljanja predstavljaju događaje od najvišeg epidemiološkog rizika što ne samo da je redavno saopštavalo NKT već su to saopštavale i zdravstvene i druge vlasti mnogih dražava i našeg regiona i širom svijeta", saopšteno je iz NKT-a.

Bonus video: